Foto:
Foto:
Računsko sodišče je ugotovilo kup nepravilnosti pri poslovanju MOL-a.

MOL mora računskemu sodišču, ki je za izkaze proračuna za leto 2003 podalo mnenje s pridržkom, v 90 dneh po prejemu revizijskega poročila predložiti odzivno poročilo.

Računsko sodišče je med revidiranjem poslovanja MOL-a med drugim ugotovilo, da so šest javnih naročil, ki so bila vredna 930.551.000 tolarjev, oddali brez javnega razpisa, štiri javna naročila, vredna 2.597.000 tolarjev, pa v nasprotju z internim predpisom o naročilih majhne vrednosti.

Poleg tega so investicijska dela, vredna 169.371.000 tolarjev, plačali brez ustrezne podlage v proračunu, investicijska dela, vredna 96.883.000 tolarjev, pa so potrdili, preden so bila opravljena. Računsko sodišče je še ugotovilo, da je MOL zadolžen za več kot 9 milijard tolarjev.

Po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa bodo v primeru nezadovoljivega odzivnega poročila MOL-a zahtevali odstavitev odgovornih oseb.

Simšičeva odgovarja
Ljubljanska županja Danica Simšič je v odzivu dejala, da omenjeno poročilo ni laskavo, je pa daleč od tega, da bi bila z njim izrecno nezadovoljna. V njem je sicer omenjena vrsta nedoslednosti in nejasnosti, nikjer pa ni zapisano, da bi šlo za kakršno koli zavestno protizakonito dejanje, kar je po njenem velik napredek v poslovanju MOL-a. Kot je še povedala, bodo tisti, ki niso delovali v skladu z navodili, morali oditi.