Foto:
Foto:
Prisluškovalna naprava
Na obrambnem ministrstvu pravijo, da je zaradi oznake zaupnosti Anderlič zavezan varovanju vsebine omenjenega dokumenta, kar pomeni, da o njej ne sme javno razpravljati. Foto: EPA
Anderlič bo ovaden

Antona Anderliča skrbi, ker nakup ni bila naveden v poročilih o nakupih, ki jih je obrambno ministrstvo pripravilo za matični odbor. Anderlič se zato sprašuje, "ali imamo opravka z napravo, ki je bila za vlado tako sporna v Sovi". Komisijo za nadzor varnostno-obveščevalnih služb poziva, naj pogleda, za kakšne namene je bila kupljena in "ali je vse v skladu z zakonom, kar počne ta služba s to napravo". Predsednik odbora namreč meni, da so prisluškovalno napravo kupili zaradi potreb varnostno-obveščevalne službe.

Anderlič tudi javno sprašuje obrambnega ministra Karla Erjavca in premierja Janeza Janšo, za kakšno napravo gre in zakaj njen nakup ni naveden v poročilih.

Erjavec je nakup prisluškovalne naprave že potrdil. V odgovoru poslancu Anderliču pa je zapisal, da gre za napravo za prisluškovanje oz. sistem za analizo, delovanje in spremljanje tehničnih sistemov za prenos podatkov in govora v frekvenčnem področju od 800 do 3000 MHz.

Kršen zakon o varovanju tajnih podatkov
Na obrambnem ministrstvu sicer pravijo, da je s tem razkritjem Anderlič kršil zakon o varovanju tajnih podatkov. Informacija, s katero je ministrstvo Anderliču potrdilo obstoj naprave, naj bi namreč nosila oznako "interno". Ministrstvo bo zaradi razkritja pri pristojnih organih sprožilo ustrezne postopke in o tem obvestilo tudi vodstvo parlamenta. "Z razkritjem podatkov, o katerih je govoril na novinarski konferenci, je povzročil škodo pri zagotavljanju varnosti nacionalnega obrambnega sistema ter varnost pripadnikov Slovenske vojske, ki v okviru EU-ja in zveze Nato sodelujejo v različnih operacijah v podporo miru," so zapisali na ministrstvu.

Anderlič bo ovaden