Foto:
Foto:
Bolnišnice že dolgo opozarjajo na pomanjkanje zdravnikov.

Bručan je na delovnem obisku na Ptuju dejal, da največ zdravnikov primanjkuje v severovzhodni Sloveniji in na Koroškem.

V ministrstvu zato razmišljajo o dodatnem izobraževanju, ni pa izključen niti uvoz zdravnikov iz članic EU-ja, zlasti iz Češke in Slovaške, je povedal minister. Doslej naj bi iz držav članic Unije prejeli že 230 prijav zainteresiranih zdravnikov.

Na zbornici odprtih 230 licenc
Na zdravstveni zbornici pa so v luči nedavnega odkritja, da v Sloveniji veliko zdravnikov svoje delo opravlja brez potrebne licence, povedali, da imajo od leta 1994 na zbornici odprtih 230 licenc. Vendar pa si je zaradi težavnosti pridobitve licence vsaj polovica vlagateljev premislila in se morda celo vrnila v svojo državo.

Glede tragičnega primera zastrupitve s plinom na Koroškem je minister napovedal, da bo internemu nadzoru sledil tudi upravni nadzor in nadzor zdravniške zbornice. Kot je znano, je interni nadzor pokazal, da zdravnik v tem primeru ni zagrešil strokovne napake.

Zmanjšanje števila licenc za patologijo
Bručan je na Ptuju predstavnikom javnega in zasebnega zdravstva zagotovil, da vlada ne bo omejevala podeljevanja koncesij. V skladu z odločitvijo strokovnega kolegija za patologijo, ki je zasebno pregledovanje vzorcev tkiv materničnega vratu označil za protizakonito, pa je Bručan napovedal zmanjšnje števila licenc na področju patologije in citopatologije.