Namen predloga zakona je predvsem preprečevanje posledic pasivnega kajenja. Foto: RTV SLO
Namen predloga zakona je predvsem preprečevanje posledic pasivnega kajenja. Foto: RTV SLO
Naftni derivati
Vlada s pomočjo trošarin na vsakih 14 dni sooblikuje tudi cene naftnih derivatov. Foto: RTV SLO

Minister Andrej Bručan in predstavniki zveze so se na torkovem sestanku zavezali k skupnemu iskanju zakonskih rešitev. Uvedba tobačnega evra bi pomenila pobiranje trošarin od prodaje tobačnih izdelkov - 1 evro na škatlico. S pridobljenim denarjem bi se financiralo programe promocije zdravja in preventive ter zdravljenje bolezni za posledicami kajenja.

Novela zakona o omejevanju porabe tobaka, ki predvideva prepoved kajenja v javnih prostorih, naj bi bila sprejeta do poletja.

Predlog strožjega omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, ki ga je ministrstvo za zdravje podalo v javno razpravo v začetku meseca januarja, naj bi vse zaposlene obvarovalo pred delovnimi prostori, onesnaženimi z dimom, zato naj bi prepovedali tudi kajenje v gostinskih lokalih.

Kadilnice - a le v omejenem obsegu
Izjemo popolne prepovedi kajenja predstavljajo odprti javni in delovni prostori, posebne hotelske sobe, bivalni prostori v socialnih zavodih in zaporih, kadar v njih živijo samo kadilci, ter posebne kadilnice. Po definiciji iz novele je kadilnica prostor, ki ga lahko lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov določi in posebej uredi izključno za kajenje. Popolna prepoved kajenja v vzgojno-izobraževanih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah obstaja že iz prejšnje ureditve, zato tudi v prihodnje tam kadilnice ne bodo dovoljene.

Zakon predvideva tudi zvišanje dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov s 15 na 18 let.