Foto:
Foto:

Hrvaška opozorila iz Bruslja "na žalost razume kot grožnje Slovenije oziroma njenega zunanjega ministra".

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije
Ministrstvo za zunanje zadeve

Kot so zapisali, Hrvaška opozorila iz Bruslja "na žalost razume kot grožnje Slovenije oziroma njenega zunanjega ministra", takšno nerealno razumevanje pa lahko na koncu najbolj škoduje prav Hrvaški.

Kritike so na Hrvaško letele že v letu 2003
Na MZZ-ju navajajo, da je bila Hrvaška kritik na račun zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) s strani EU-ja deležna že ob njeni razglasitvi leta 2003, zaradi "svoje neverodostojne drže" oz. nespoštovanja dogovora iz junija 2004 pa se mora z njimi spopadati tudi danes.

Ministrstvo se sprašuje, "ali gre pri tem za namerno zavajanje hrvaške javnosti, da je za vse kriva Slovenija, ali morda za politično taktiko, s katero želi Hrvaška spor z EU-jem skrčiti na problematiko med Slovenijo in Hrvaško". "Odgovor nam ponuja kar sam gospod (nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino) Picula, ki pravi, da je posel hrvaške diplomacije lokalizirati spor Slovenije in Hrvaške," so zapisali.

MZZ: Besede Picule neprimerne in neokusne
Zavrnili so tudi besede Picule, da Slovenija predsedovanje EU-ju izkorišča za reševanje dvostranskih težav s Hrvaško, in jih ocenili kot "neprimerne in neokusne izjave na račun predsedujoče EU-ju", ki si jih Slovenija, ko se je sama pogajala za članstvo v EU-ju, ni nikoli privoščila. Ob tem so ponovili, da je širitev EU-ja na Zahodni Balkan ena od prioritet slovenskega predsedstva, vendar pa je hitrost približevanja EU-ju odvisna od napredka
kandidatke.

Hrvaški diplomati ostro proti Ruplu
Da minister Rupel krši evropska pravila, ko postavlja ultimat Hrvaški, a njegova netaktnost ne bo uredila hrvaškega problema z EU-jem glede ERC-ja, menijo nekateri hrvaški diplomati. Nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino Picula pa je za reški Novi list dejal, da je na Ruplove nesramnosti opozarjal že pred leti.

Reški časnik se je kot že rečeno pogovarjal z več nekdanjimi in zdajšnjimi hrvaškimi diplomati, potem ko je Rupel v torek zvečer napovedal, da Slovenija in EU ne nameravata čakati več kot teden dni, da bo Hrvaška razveljavila odločbo o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice EU-ja s 1. januarja 2008.

Picula: Ruplov način vedno izziva incidente
Picula meni, da Slovenija kaže "presenetljivo doslednost v prizadevanjih, da lastni interes predstavi kot interes EU-ja". "Naloga hrvaške diplomacije je lokalizirati spopad med Hrvaško in Slovenijo, kar ni nemogoče. Vemo, da Ruplov način vedno izziva incidente, od hrvaške diplomacije pa je odvisno, ali ga bo EU tudi sprejel. Ruplovščina ne bo šla skozi, a treba je tudi vedeti, kako jo predstaviti," je dejal poslanec Socialdemokratske stranke Picula.

R. B.

Hrvaška opozorila iz Bruslja "na žalost razume kot grožnje Slovenije oziroma njenega zunanjega ministra".

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije