Noto je predal državni sekretar na MZZ-ju Božo Cerar. Foto: RTV SLO
Noto je predal državni sekretar na MZZ-ju Božo Cerar. Foto: RTV SLO
Predlog za razglasitev zaščitne cone
Cerar: Zakon nikakor ni mogoče razlagati kot ozemeljsko zahtevo. Foto: RTV SLO

Noto je hrvaški odpravnici poslov na veleposlaništvu Anji Pejković izročil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar. Cerar je zavrnil trditve hrvaškega zunanjega ministrstva, da zakon ne bo imel pravnega učinka, poudaril pa je tudi, da zakon nikakor ni mogoče razlagati kot ozemeljsko zahtevo, cona pa ne posega v hrvaško teritorialno morje.

V zagovor temu pojasnjuje, da je predlog popolnoma v skladu z načeli mednarodnega prava in vsemi mednarodnimi pogodbami, ki veljajo za Slovenijo in da država pri predlogu zakona izhaja iz mednarodnopravne in notranjepravne podlage.

Slovenija ima izhod na odprto morje
Cerar zavrača tudi trditve, da Slovenija nima izhoda na odprto morje. Še enkrat je izpostavil, da Slovenija ostaja še naprej pripravljena na sporazumno in dogovorno obravnavanje in reševanje vseh vprašanj, ki zadevajo Jadransko morje, in na konstruktiven dialog in nadaljnji razvoj ter krepitev dobrih odnosov s Hrvaško.

Vedno interes po sodelovanju
Cerar je Pejkovićevi še pojasnil, da je Slovenija že ves čas v preteklosti izražala interes, da se kot enakopraven partner vključi v dogovarjanja glede vseh vprašanj, ki zadevajo Jadransko morje, in je celo predlagala razglasitev skupne zaščitne cone Slovenije, Hrvaške in Italije v severnem delu Jadranskega morja, čemur pa je hrvaška stran nasprotovala.