Na praznik Gospodovega razglašenja po vaseh in hišah hodijo koledniki. Foto: BoBo
Na praznik Gospodovega razglašenja po vaseh in hišah hodijo koledniki. Foto: BoBo

Kralje je po svetopisemskem izročilu zvezda vodila do novorojenega Jezusa. Prinesli so mu darila in ga priznali za mesijanskega kralja. V Svetem pismu število modrih, ki so prišli obiskat Jezusa, sicer ni navedeno, v Matejevem evangeliju piše le, da so prinesli troje daril - zlato, kadilo in miro. Od tod tudi sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo njihova imena: Gašper, Miha in Boltežar.

Na Slovenski škofovski konferenci pojasnjujejo, da trije kralji, imenovani tudi trije modri, predstavljajo zastopnike poganskih narodov. H Kristusu so bili z njihovo pomočjo pritegnjeni vsi narodi, kar predstavlja začetek misijonskega poslanstva Cerkve.

Blagoslavljanje in koledovanje
Ob svetih večerih sta na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata pa ob tem napišejo začetnice imen kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 12. Ta dan po vaseh in hišah hodijo koledniki, oblečeni v tri kralje, pastirja in angela ter zbirajo darove za revne. Prinašajo veselo sporočilo božičnega praznika, dobre misli in želijo srečo v novem letu.

Po Sloveniji potekajo bogoslužja
Sicer pa bodo praznik zaznamovali z bogoslužji, evangeličanski škof Geza Erniša je bogoslužje ob 10. uri vodil v Moravskih Toplicah. Nadškof Anton Stres bo ob 18.30 maševal v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof Marjan Turnšek pa v tamkajšnji stolnici ob 18. uri.