Slovenija ima zelo omejene kapacitete sprejemanja migrantov, je poudaril Koprivnikar. Foto: EPA
Slovenija ima zelo omejene kapacitete sprejemanja migrantov, je poudaril Koprivnikar. Foto: EPA

Na današnjem preliminarnem sestanku na to temo so sodelovali notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, minister za javno upravo Boris Koprivnikar in državni sekretar z Morsa Miloš Bizjak. Trojica je po sestanku pojasnila, da je o konkretnih številkah glede migrantov, ki naj bi jih Slovenija sprejela, še prezgodaj.

"Kje, na kakšen način nastaniti potencialne migrante, kako poskrbeti za njihovo integracijo, usposabljanje in podobno," je Koprivnikar pojasnil temo današnjega sestanka. Notranja ministrica je med ključnimi parametri izpostavila integracijske sposobnosti države in varnost.

Dodal je, da "je dejstvo, da je sposobnost Slovenije glede nastanitvenih kapacitet sorazmerno skromna glede na velikost države, in v okviru tega se bomo tudi gibali". Je pa na novinarsko vprašanje vendarle še pripomnil, "da 20 oseb pa zagotovo ne bo dovolj glede na skupno število beguncev in glede na integracijske sposobnosti".

Bizjak je medtem napovedal, da bodo na Morsu svoje zmožnosti temeljito pregledali v prihodnjih dneh in da so nadaljnji pogovori predvideni že za konec tega tedna. Györkös Žnidarjeva pa je pojasnila, da bodo o tem na vladi govorili "v kratkem", Koprivnikar pa meni, da to še ne bo ta teden.