Za izredno skupščino Vzajemne si je prizadevala Zveza društev upokojencev Slovenije, ker želi, da se zamenja nadzorni svet in opravi revizija poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Za izredno skupščino Vzajemne si je prizadevala Zveza društev upokojencev Slovenije, ker želi, da se zamenja nadzorni svet in opravi revizija poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

"Do zadnjega sem bil prepričan, da tega ne bodo naredili," je na to potezo izredne uprave dejal podpredsednik zveze upokojencev Mirko Miklavčič. Upokojenci so si prizadevali, da se na izredni skupščini zamenja nadzorni svet in opravi revizija poslovanja zavarovalnice. Miklavčič še pravi, da bi moral tisti, ki je objavil preklic skupščine, pojasniti razloge za to, v njihovi zvezi pa bodo več povedali na novinarski konferenci v ponedeljek.

Na izredni skupščini Vzajemne naj bi na predlog zveze upokojencev odločali o odpoklicu štirih od šestih članov nadzornega sveta ter imenovanju novih. Upokojenci namreč niso zadovoljni z delom nadzornega sveta in poudarjajo, da mora Vzajemna sredstva dajati le v zdravstvene namene, ne pa jih namenjati npr. za življenjska zavarovanja.

Upokojenci zbrali več kot 20.000 pooblastil
Predstavniki zveze so zato zbirali pooblastila zavarovancev za glasovanje in jih v sredo na vložišču Vzajemne oddali 21.122. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je takrat povedala, da se bodo predstavniki lastnikov v primeru preklica skupščine kljub temu sestali. "Država si ne bi smela privoščiti, da bi skupščino preklicala," je dodala.

A Vzajemna je skupščino vseeno preklicala in to potem, ko je senat Agencije za zavarovalni nadzor prejšnji petek izdal odločbo o izredni upravi pod vodstvom Dušana Kidriča, v njej pa je še Irena Kos. Izredna uprava je imenovana za devet mesecev. S tem so pooblastila nadzornega sveta Vzajemne prešla na agencijo, v tem času pa skupščina nima nobenih pristojnosti.

Uprava bo mnenja poslušala na zboru
Kljub preklicu skupščine pa želijo upokojencem konstruktivno prisluhniti, zagotavljajo v izredni upravi. Zato bodo sklicali poseben zbor oziroma posvet pooblaščencev in drugih članov Vzajemne. Potekal bo ob istem času in na istem kraju, kot je bilo predvideno za preklicano skupščino, torej v petek, 6. novembra, ob 11. uri v Laškem.

Izredna uprava želi na njem slišati mnenja, poglede in morebitne predloge glede bodočega razvoja Vzajemne, so še sporočili iz te zdravstvene zavarovalnice.