Dušan Semolič napoveduje, da bo protest eden največjih doslej. Foto: RTV SLO
Dušan Semolič napoveduje, da bo protest eden največjih doslej. Foto: RTV SLO
Predsednik vlade Janez Janša.
Janša meni, da glede enotne davčne stopnje sindikati nimajo skupnega mnenja. Foto: EPA

Protest, ki ga bodo organizirali Zveza svobodnih sindikatov, Konfederacija novih sindikatov, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in Pergam, bo po besedah Dušana Semoliča (ZSSS) eden največjih v Ljubljani v zadnjih letih.

Predsedniki sindikatov menijo, da bi reforme popolnoma spremenile socialno podobo države, znižale življenjsko raven ljudi, okrnile pravice zaposlenih in tako odpravile socialno partnerstvo. Sindikata Solidarnost in Alternativa se pozivu nista pridružila.

Vabimo vas k ogledu oddaje Tarča, ki je bila posvečena problematiki enotne davčne stopnje. Povezava do oddaje je tukaj.
Največ škode bi povzročila enotna davčna stopnja, zato bodo, če bo davčna reforma sprejeta, zahtevali večje neto plače in ne bodo dovolili zamrznitve plač. "Gre za resno opozorilo vladi, naj upošteva opozorila sindikatov in gradi socialni dialog,," je še dejal Semolič. V oodaji Tarča je še enkrat zatrdil, da enotna davčna stopnja za sindikate ni sprejemljiva in da tukaj kompromis ni mogoč. Pobudniki protesta pozivajo k udeležbi tudi druge sindikate, študentske organizacije, upokojence.

Sindikati so pripravljeni na nadaljevanje socialnega dialoga, vendar so razlike v stališčih tako velike, da bodo za soglasje in sporazum o morebitnih reformah potrebovali več mesecev.

Janša jih ni prepričal
Premier Janez Janša se je popoldne sestal s predstavniki sindikatov in jim predstavil dodatne ukrepe za socialno vzdržnost novega davčnega sistema. Po koncu sestanka je izrazil zadovoljstvo, da sindikati skoraj enotno podpirajo ukrepe za razbremenitev dela in povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Sindikati kljub temu niso preklicali napovedanih demonstracij.