Zveza potrošnikov Slovenije pričakuje, da bo informacijo proizvajalec takoj posredoval tudi slovenskim potrošnikom. Foto: EPA
Zveza potrošnikov Slovenije pričakuje, da bo informacijo proizvajalec takoj posredoval tudi slovenskim potrošnikom. Foto: EPA
Nevarne igrače

Umaknjene igrače so bile izdelane med 19. aprilom 2007 in 6. julijem 2007, na policah pa jih je bilo mogoče dobiti od 1. 5. 2007. Zveza potrošnikov Slovenije ni zasledila, kolikšna je vsebnost svinca, ki so ga odkrili v barvi. V slovenski zakonodaji vsebnost svinca v igračah ureja pravilnik o varnosti igrač, ki navaja mejno vrednost 0,7 mikrograma svinca.

Vsi, ki imajo doma katero od spornih igrač, naj jih zavržejo ali pa zahtevajo vrnitev kupnine.

V slovenski zakonodaji prisotnost svinca v igračah ureja Pravilnik o varnosti igrač, ki navaja mejno vrednost vsebnosti 0,7 µg svinca. Kakšna je vrednost, ki so jo odkrili v barvah odpoklicanih igrač, zaenkrat na ZPS niso zasledili.

Ker gre za umik igrač po vsem svetu, ZPS pričakuje, da bo informacijo proizvajalec takoj posredoval tudi našim potrošnikom, lahko pa to vlogo prevzame Zdravstvena inšpekcija, ki prejema tovrstna opozorila iz EU. To je dolžna storiti, tudi, če igrače se niso prišle na naš trg, saj smo del skupnega evropskega trga, poleg tega pa igrače ljudje kupujemo tudi izven EU. Opozorilo bi moralo vsebovati spisek vseh modelov igrač proizvajalca Fisher Price, ki jih ta umika.

Emona Ljubljana, ki je edini uradni zastopnik in distributer igrač Fisher Price, sporoča, da na slovenskem trgu nikoli ni bilo spornih igrač, ki vsebujejo preveč svinca, zato igrač tega proizvajalca ni treba vračati v trgovine.

Nevarne igrače