Kristof je v svojem prispevku pohvalil Drnovškovo pobudo za Darfur. Foto: EPA
Kristof je v svojem prispevku pohvalil Drnovškovo pobudo za Darfur. Foto: EPA
George Bush
Kaj vse bi lahko naredil ameriški predsednik Bush za Darfur? Foto: EPA

New York Times v prispevku o Darfurju priporoča ameriškemu predsedniku Bushu, naj se zgleduje po slovenskem predsedniku Drnovšku.
Kolumnist tega časopisa Nicholas Kristof je med drugim zapisal, da se je slovenski predsednik Janez Drnovšek pojavil kot eden redkih voditeljev, ki dejansko organizirajo mednarodna prizadevanja za ustavitev genocida.

V prispevku tudi piše: "Drnovšek je pred kratkim prišel v ZDA na pogovore o Darfurju s Kofijem Annanom, Billom Clintonom in kitajskimi uradniki. Vendar pravi, da je predsednik Bush zavrnil srečanje. Če bi bil Bush bolj resen glede Darfurja, potem bi pozdravil slovensko vodstvo in se po njem zgledoval."

Kristof v prispevku navaja tudi nekaj pobud, ki bi jih lahko opravil Bush. Med drugim bi morda lahko vsilil območje prepovedi poletov za ustavitev zračnih napadov na civiliste v Darfurju, pozival arabske voditelje, naj se vmešajo, poklical kitajskega predsednika in ga prosil, naj Kitajska neha ščititi Sudan, lahko bi povabil begunce iz Darfurja na fotografiranje v Belo hišo in sodeloval na prihajajoči donatorski konferenci za Darfur, lahko pa bi tudi obiskal Darfur ali begunce v sosednjem Čadu.

Lahko bi tudi pritisnil na Francijo in druge zaveznike za premostitveno zaščito zveze Nato, dokler ne pridejo enote ZN-a, ponudil ZN-u podporo z ameriškim zračnim mostom in logistično podporo, vendar ne z vojaki na terenu, ker bi to zagovornikom trde linije v Sudanu omogočilo trditev, da ZDA začenjajo novo invazijo v arabskem svetu. Lahko pa bi vsaj naredil velik govor o Darfurju in poskrbel za to, da bi bil Colin Powell imenovan za posebnega odposlanca ZN-a, ki si bo prizadeval za mir med plemenskimi šejki Darfurja.