Plača zdravnika specialista naj bi bila trikrat večja od povprečne plače. Foto: RTV SLO
Plača zdravnika specialista naj bi bila trikrat večja od povprečne plače. Foto: RTV SLO
Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa
Kuštrin si želi, da bi se pogajanja o kolektivni pogodbi za javni sektor zaključila do konca junija. Foto: RTV SLO

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je še pojasnil, da se bo razmerje v kratkem približalo tistemu pred 10 leti, ki je zdravnike spodbudili k 3-tedenski stavki.

Na nova pogajanja se Fides že pol leta pripravlja z organizacijo tihe mreže skupinskih praks, neke vrste zadrug. Do poletja oz. zgodnje jeseni naj bi zdravniki delali normalno, nato pa se bodo začeli pogajati z oblastjo.

Tudi izstop iz sistema javnih uslužbencev
Skrajni ukrep, ki ga Fides ne izključuje, ga pa tudi ne promovira, je odpoved cele skupine zdravnikov. To pa ne pomeni, da bodo zdravniki izstopili iz sistema javnega zdravstva, ampak zgolj iz sistema javnih uslužbencev, pojasnjuje Kuštrin.

Kuštrin še pravi, da zdravniki zahtevajo samo tisto, kar so se z oblastjo dogovorili že leta 2000, to je plačno razmerje 3:1. Novembra lani je razmerje med plačo zdravnika specialista in povprečno plačo znašalo 2,31:1.

Ob tem Kuštrin opozarja, da odgovornost zdravnikov pri nižjih plačah ni nič manjša, odgovarjajo tako strokovno kot kazensko, vedno bolj pa se nanje prelaga tudi odgovornost za poslovanje posameznih zdravstvenih enot. Tako kot pri sodnikih pa je tudi pri zdravnikih pomanjkanje ustreznih kadrov resen problem.