Vse novosti še niso jasne, boj proti kršiteljem bolniških dopustov pa bo oster. Foto: RTV Slo
Vse novosti še niso jasne, boj proti kršiteljem bolniških dopustov pa bo oster. Foto: RTV Slo
Manjše naj bi bilo tudi nadomestilo plače ob okrevanju v bolnišnici. Foto: RTV Slo

Bolniški dopust naj bi bil po novem omejen na leto dni, s prekinitvami na petnajst mesecev, le izjemoma pa še za pol leta. Med spremembami, s katerimi naj bi ministrstvo za zdravje prihranilo okoli 11 milijard tolarjev letno, pa je tudi neplačan prvi dan bolniške odsotnosti zaradi nege družinskega člana.

Po novem naj bi upravičenci prejeli le 70 odstotkov nadomestila plače v času zdravljenja v bolnišnici ali v času rehabilitacije, je še poročal Radio Slovenija. Po novem bo potrebno še trimesečno delo s polnim ali skrajšanim delovnim časom, če bodo želeli biti upravičenci upravičeni do pravice do nadomestila v primeru bolniškega dopusta.

Socialno šibkejši ne bodo dodatno plačevali
Novela, ki sicer javnosti še ni na vpogled, predvideva, da bodo morale zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilna prostovoljna zdravstvena zavarovanja, zavarovancem izplačati neizkoriščene rezervacije od premij, vplačanih po letu 1999. Za 100.000 socialno najšibkejših bo to zavarovanje po novem krilo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Bručan: Predlog še ni dokončen
Minister za zdravje Andrej Bručan je v Odmevih povedal, da gre zgolj za predlog zakona, ki ga bodo javnosti predstavili v ponedeljek in tako odprli tudi javno razpravo. Dodal je še, da predlagane rešitve niso dokončne in da so možne še določene spremembe. Novelo naj bi parlamentarci sprejemali po nujnem postopku, svoje nezadovoljstvo pa so že izrazili sindikati.