Janša je zagotovil, da se reforme dosledno izvajajo. Foto: RTV SLO
Janša je zagotovil, da se reforme dosledno izvajajo. Foto: RTV SLO
Miran Potrč
Potrča je zanimala strategija vlade za privatizacijo. Foto: RTV SLO

Slovenija je vse manj svobodna in vse bolj zadolžena država, z nižjo gospodarsko rastjo in večjim številom brezposelnih.

Milan M. Cvikl, poslanec LDS-a
Jakob Presečnik
Janša je Presečnika spomnil tudi na ukrepe ministrstva za delo. Foto: RTV SLO

Ta so se nanašala predvsem na izvajanje reform, pri čemer je Janša zagotovil, da vlada strategijo razvoja dosledno uresničuje, in poudaril, da je davčna reforma nujen pogoj za hitrejši napredek.

Poslancev opozicije, Milana M. Cvikla (LDS), Mirana Potrča (SD) in Saša Pečeta (SNS), odgovor ni zadovoljil, zato so predlagali razpravo na naslednji seji parlamenta.

Privatizacija nič ne zaostaja
Prvi je bil z vprašanjem o privatizaciji podjetij in umiku države iz gospodarstva na vrsti Miran Potrč. Opozoril je na velik razkorak med zapisanimi reformnimi ukrepi in dejanskim izvajanjem teh ukrepov. Janša je priznal razkorak, a dejal, da vlada glede privatizacije nič ne zamuja, saj bo le-ta postopna in premišljena, postopek pa poteka po časovnem načrtu.

Premier je še pojasnil, da bo šel del kupnine od privatizacije za odpravljanje javnega dolga, del pa bodo razvrstili po resoluciji o nacionalnih programih, ki jo vlada še pripravlja in jo bo DZ-ju še predstavila.

Cvikla zanimala strategija razvoja
Milan M. Cvikl je vprašal, kako in kdaj namerava vlada uresničiti strategijo razvoja Slovenije, s katero naj bi tudi zamujala. Janša je ponovil, da Slovenija ne zamuja in da vse poteka po časovnem načrtu. Pojasnil je, da so bili izdelani konceptualni predlogi, zdaj pa so na vrsti zakonske rešitve, ki bodo omogočale konkretne premike.

Pečeta skrbijo dodatne davčne obremenitve
Sašo Peče je Janšo vprašal, kakšne bodo posledice razširitev davčnih obveznosti na socialni položaj in življenjski standard državljanov. Janša je dejal, da je namen davčne reforme poenostaviti davčni sistem in davčno breme nekoliko zmanjšati. Vlada tako načrtuje ukinitev davka na izplačilo plač, zaradi česar je treba po njegovem mnenju poiskati primernejši vir z vidika produktivnosti. Ta vir bo obremenitev porabe in neproduktivnega premoženja.

Presečnik o vlogi družine
Jakob Presečnik iz SLS-a je izrazil zaskrbljenost glede vloge družine, saj vse bolj narašča število zunajzakonskih skupnosti. Janša je dejal, da je zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih primerljiv z ureditvami drugih evropskih držav in opozoril, da je ministrstvo za delo sprejelo ukrepe za okrepitev vloge očeta v družini in za lažje usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.

Rojstvo protikorupcijske komisije
DZ naj bi na 15. rednem zasedanju ustanovil novo parlamentarno protikorupcijsko komisijo, poslanci pa bodo znova odločali o zakonu o odpravljanju posledic dela z azbestom in o noveli zakona o vojnih veteranih. Na ta zakona je državni svet izglasoval veto.

Slovenija je vse manj svobodna in vse bolj zadolžena država, z nižjo gospodarsko rastjo in večjim številom brezposelnih.

Milan M. Cvikl, poslanec LDS-a