Nekdanji direktor NIJZ-ja Milan Krek je globo plačal takoj. Foto: Radio Koper
Nekdanji direktor NIJZ-ja Milan Krek je globo plačal takoj. Foto: Radio Koper
Sorodna novica NIJZ pri izbiri klicnega centra za iskanje stikov okuženih kršil postopke javnega naročila

Kot poroča portal 24 ur, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) med epidemijo zaradi pomanjkanja lastnih kapacitet za sledenje stikom okuženih s koronavirusom najel zunanji klicni center. Posel je zaupal podjetju City Connect, ki je bilo registrirano le sedem mesecev pred tem. NIJZ je avgusta 2021 sklenil dve pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za 2,3 milijona evrov z DDV-jem, pri tem pa ni izvedel ustreznih postopkov javnega naročanja.

Sodišče: Ni šlo za skrajno nujnost

Javno naročilo je neupravičeno oddal po postopku s pogajanji, in sicer brez predhodne objave, saj za to niso bili izpolnjeni pogoji. Za takšno oddajo naročila bi morala obstajati skrajna nujnost, ki bi nastala kot posledica nepredvidenih dogodkov. Sodišče je ugotovilo tudi, da v tem primeru ni šlo za skrajno nujnost, poroča portal.

Sorodna novica Država bi krepila sledenje stikov, dvomilijonski posel City Connectu

KPK: Ni nepričakovan dogodek

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pregledala ta posel, je opozorila na nekritično uporabo postopka s pogajanji brez predhodne objave. Poudarila je, da vzpostavitev profesionalnega klicnega centra in dodatna IT-podpora nista bila nepričakovana dogodka, saj sta bila načrtovana že dalj časa, so zapisali.

Na pobudo KPK-ja je javno naročilo pregledala tudi Državna revizijska komisija (DKOM), ki je ugotovila, da je zahtevek za revizijo utemeljen. DKOM je nato vložil obdolžilni predlog proti NIJZ-ju in njegovemu nekdanjemu direktorju Milanu Kreku. Sodišče je ugotovilo prekršek in NIJZ-ju naložilo kazen v znesku 40.000 evrov, Kreku pa 1000 evrov. Prav tako morata poravnati sodno takso v znesku 100 oziroma 4000 evrov, je zapisalo sodišče.

Krek: Nimam moči, da bi se boril

Krek je decembra lani povedal, da ga je odločitev sodišča prizadela, a da se nanjo ni pritožil, poročajo na 24 ur in dodajajo, da je globo sicer poravnal takoj, čeprav je bila po njegovem mnenju krivična. Povedal je, da enostavno ni imel moči, da bi se boril.

Inštitut se je medtem na sodbo pritožil, in sicer zaradi kršitev materialnih določb zakona, zmotne oziroma nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in posledično odločitve o sankciji, poročajo. Krek jih je ob tem podprl in menil, da jim bo uspelo, a jim ni.

Kot so za 24 ur potrdili na DKOM-u, je zdaj namreč sodbo okrajnega sodišča potrdilo še višje sodišče, kar pomeni, da bo moral globo plačati tudi NIJZ.