Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar  je dejala, da ni nobenega zagotovila, da poslabšanje migracijske slike ne bo zelo zaznamovalo prihajajočega obdobja. Foto: Reuters
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je dejala, da ni nobenega zagotovila, da poslabšanje migracijske slike ne bo zelo zaznamovalo prihajajočega obdobja. Foto: Reuters

"Nobena skrivnost ni, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno. Policija je pripravljena, tudi načrti so izdelani," je po današnji seji vlade pojasnila ministrica, ki opravlja tekoče posle. Ob tem je napovedala, da bodo migracije zadevale celotno državo. "Če pride do poslabšanje slike, bo Slovenija na preizkušnji. Dodana vrednost pa je, da imamo novoustanovljeni urad za migracije, ki bo prinesel dodano vrednost v celotni sliki," je povedala.

Po njenih besedah gre v zadnjem času za očiten porast klasičnih nezakonitih selitev in tudi policija je zelo učinkovita pri razbijanju organiziranih kriminalnih združb. Statistični podatki o nezakonitih vstopih v Slovenijo kažejo, da gre za zelo stabilno gibanje in da se migracijska slika poslabšuje. Tudi vreme ima pri migracijskih tokovih veliko vlogo, zato "v toplejših mesecih pričakujejo, da bodo v porastu, kar se že vidi na terenu".

Zato je prepričana, da je treba zagotoviti vse nujne pogoje, da lahko policija učinkovito opravlja svoje delo. Ministrica sicer se strinja z oceno, da bodo migracije ena zelo pomembnih tem pred volitvami.

"Še nikoli niso bile v moderni dobi tako pomembne kot zdaj pred volitvami. Pomembno je, da vsi resorji naredijo svoje, in ne dovolijo, da predvolilno ozračje vpliva na tako pomembno področje, kot je obvladovanje migracijskih tokov," je prepričana.

Po njenem mnenju je tudi pomembno, da se na političnem področju preneha vodenje dvojnih politik, in pojasnila, da nekatere politične stranke na lokalni ravni zagovarjajo drugo kot na državni.