Poročilo Evropske komisije ni tako pozitivno, kot navaja ministrica. Foto: BoBo
Poročilo Evropske komisije ni tako pozitivno, kot navaja ministrica. Foto: BoBo
Sorodna novica Otroke je treba naučiti varne rabe medmrežja, ko dobijo prvo napravo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo kampanjo Premisli, nato stisni o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu. Namen kampanje je ozaveščati mlade o nevarnostih spletnega nasilja.

A v Društvu psihologov Slovenije, NIJZ-ju in drugih združenjih na področju psihologije so do kampanje kritični. V dopisu ministrstvu opozarjajo, da plakati krepijo napačna sporočila in sprožajo nasprotne učinke. Ministrico pozivajo, naj plakate, ki so večinoma razobešeni po šolah, takoj umakne.

Sorodna novica SDS napovedal vnovično interpelacijo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh

Vodja sektorja za digitalno vključenost na ministrstvu Mojca Štruc je "za zdaj" zavrnila poziv k umiku plakatov. "Društvu psihologov Slovenije smo že poslali povabilo, da pridejo in se skupaj pogovorimo, zakaj vidijo težavo in kje vidijo težavo."

Ob vseh očitkih je težava za ministrico tudi včeraj popoldne objavljeno poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja. Čeprav se ministrica z njim hvali po omrežju X, je Slovenija napredek v zadnjem letu sicer dosegla na področju e-Uprave in 5G-povezljivosti, na številnih področjih pa nazadovala. Pri krepitvi osnovnih digitalnih kompetenc prebivalstva je v zadnjem letu na lestvici držav Evropske unije padla za dve mesti, z 20. na 22. mesto, in za povprečjem EU-ja zaostaja za 9 odstotnih točk. Podobno je pri digitalni preobrazbi podjetij s 15. mesta padla na 20. mesto.

Stroka kritizira delo ministrice