Novi direktor Sove bo s 1. oktobrom postal Matjaž Šinkovec. Foto: RTV SLO
Novi direktor Sove bo s 1. oktobrom postal Matjaž Šinkovec. Foto: RTV SLO
Iztok Podbregar
Vlada je s položaja direktorja Sove razrešila Iztoka Podbregarja. Foto: RTV SLO
Seja vlade
Vlada je z dvema novima sodnima zakonoma napovedala odločen boj s sodnimi zaostanki. Foto: RTV SLO
Agencija za pošto in elektronske komunikacije
Vlada je potrdila novelo o elektronskih komunikacijah. Foto: RTV SLO
Strategija varstva starejših vsebuje tudi nekatere akcijske načrte, ki jih bodo izvajali pristojni resorji vlade. Foto: EPA
Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmaga Jelinčiča Plemenitega je zanimalo, zakaj se na nekaterih kartah, tiskanih v Sloveniji, pojavlja meddržavna meja med Slovenijo in Hrvaško tudi tam, kjer še ni določena. Foto: RTV SLO

Šinkovec, ki je doslej služboval kot veleposlanik pri zvezi Nato, bo funkcijo nastopil 1. oktobra. Vlada je Podbregarja razrešila sporazumno, na njegov predlog.

V LDS-u so Šinkovčevo imenovanje označili kot le še eno politično zamenjavo pod pretvezo osebnih razlogov. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pa je dejal, da morebitna strankarska pripadnost ni igrala nobene vloge. Poleg tega za to funkcijo ne velja zakon o javnih uslužbencih in zato javni razpis ni potreben.

Odločno v boj s sodnimi zaostanki
Vlada je na redni seji sprejela tudi predloga novel zakonov o sodiščih in sodniški službi. Cilj zakonov je učinkovitejše delovanje sodišč, spremembe in dopolnitve pa so bile nujne zaradi učinkovitega izvajanja Programa Lukenda, katerega temeljni cilj je odprava sodnih zaostankov do leta 2010.

Novela zakona o sodniški službi odpravlja nekatere administrativne ovire pri imenovanju sodnikov, tako da bo to po novem bistveno hitrejše. Novost je tudi institut medokrožnega sodnika, po vzoru medokrajnega, kar bo zagotovilo večjo mobilnost med sodniki. Zakon prinaša tudi pravno podlago za ponovno aktiviranje že upokojenih sodnikov, mlajših od 70 let.

Nov zakon o sodiščih pa bo povečal nekatere pristojnosti predsednika sodišča z namenom večje učinkovitosti in dopolnil evidence o učinkovitosti opravljanja sodniškega dela. Sodni izvedenci bodo po novem lahko iz katere koli države EU-ja in Evropskega gospodarskega prostora (EGS). Zakon uvaja tudi možnost t. i. letečih spisov, kar bo omogočilo enakomernejšo obremenitev sodišč.

Za varnejše elektronske komunikacije
Vlada je še določila spremembe in dopolnitve zakona o elektronskih komunikacijah, ker so se po dveletnem obdobju pokazale nekatere nejasnosti pri izvajanju zakona. Zakon prinaša nekaj sprememb pri zagotavljanju elektronskih komunikacijskih omrežij, obsegu in zagotavljanju univerzalne storitve, zagotavljanju konkurence, pravicah uporabnikov, zaščiti tajnosti in zaupnosti podatkov ter delovanju Agencije za pošto in elektronske komunikacije.

Ustanovitev Inženirske akademije Slovenije
Vlada je na redni seji sprejela tudi predlog zakona o Inženirski akademiji Slovenije, ki naj bi pospeševala rast tehniške kulture in spodbujala nadaljnji tehnološki in gospodarski razvoj. Institucija bo podajala pobude in ocenjevala programe univerzitetnih in visokošolskih programov tehničnih strok.

Vlada tudi o zunanjepolitičnih temah
Seja vlade je bila namenjena tudi obravnavi nekaterih zunanjepolitičnih tem. Vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma z vlado Bosne in Hercegovine o policijskem sodelovanju in pobudo za sklenitev sporazuma s Črno goro o sodelovanju v boju proti organiziranemu kriminalu. Vlada je sprejela tudi sklep o ustanovitvi konzulata v Firencah, na mesto konzula pa imenovala Piera Tacconija.

Več pozornosti starejšim in socialno šibkim
Vlada je sprejela tudi Nacionalno poročilo o strategijah socialne zaščite in socialnega vključevanja, veljavnega med 2006 in 2008, ministra Drobniča pa pooblastila, da poročilo posreduje Bruslju. Poročilo uvaja večjo dejavnost prejemnikov socialnih transferjev, med njegove prioritete pa sodijo še dvig izobrazbene ravni prebivalstva, izboljšanje zaposlitvenih možnosti in boj proti diskriminaciji.

Na redni seji je vlada sprejela še Strategijo varstva starejših do leta 2010. Strategija se zavzema za solidarnost, sožitje in kakovostno staranje prebivalstva. Strategija je medresorski dokument, ki pristojne vladne resorje povezuje z gospodarstvom in civilno družbo. Vlada želi z omenjeno strategijo t. i. tretjo generacijo aktivno vključiti v proces dela in zaposlovanja, uvesti socialno in finančno vzdržne pokojnine ter povečati skrb. Strategija je obsežen dokument, ki naj bi celovito uredil življenje starostnikov.

O poročilu varuha človekovih pravic
Vlada je obravnavala tudi poročilo varuha človekovih pravic. Vlada meni, da je bilo na tem področju veliko storjenega, ter da je raven pravne varnosti v Sloveniji visoka. Kljub temu pa ostajajo nekateri problemi iz preteklosti, kar ugotavlja tudi varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Vlada je ugotovila, da so bili v letu 2005 sproženi številni ukrepi, katerih cilj je hitrejša razrešitev še nerešenih zadev.

Vlada odgovarja Zmagu Jelinčiču
Zmago Jelinčič Plemeniti je na vlado naslovil vprašanje o prikazu državne meje med Slovenijo in Hrvaško na kartah. Jelinčiča je zanimalo, zakaj se na nekaterih kartah, tiskanih v Ljubljani, pojavlja meddržavna meja tudi tam, kjer še ni določena. Vlada je odgovorila, da so vrisane tiste meje, ki jih je posredovala Geodetska uprava in odražajo stanje na dan 25. 6. 1991, in da meja na morju nikoli ni bila določena, zato na kartah ni prikazana.

Za poplačilo klirinškega dolga tudi oprema
Vlada je spregovorila tudi o možnostih poplačila klirinškega dolga do Ruske federacije. Vlada opozarja, da je odprtih več možnosti poplačila in da pogajanja še niso zaključena. Stališče vlade je, da se del terjatev nameni tudi za nakup opreme.

Vlada se je seznanila s končno oceno neposredne škode zaradi neurja na dan 29. junija 2006. Škode je za 1.771.496.817 tolarjev, utrpelo pa jo je 3.828 oškodovancev.