Andrej Rant je viceguverner Banke Slovenija od leta 1993. Foto: RTV SLO
Andrej Rant je viceguverner Banke Slovenija od leta 1993. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Drnovšek je zapisal, da je tudi Rant pomembno sodeloval pri uvedbi evra v Sloveniji. Foto: EPA
Andrej Bajuk
Državni zbor
Stranke se bodo do kandidata opredelile predvidoma prihodnji teden. Foto: RTV SLO
Drnovšek predlaga Ranta

Drnovšek je Ranta označil za dobrega poznavalca razmer na področju financ in bančništva ter za človeka z dolgoletnimi izkušnjami ter osebnostnimi lastnostmi, potrebnimi za kakovostno vodenje te pomembne ustanove.

Andrej Rant je v Banki Slovenija zaposlen od leta 1991, od leta 1993 pa kot viceguverner. Kot je zapisal Drnovšek, je v več kot 15 letih dobro spoznal to ustanovo, kot strokovnjak in sodelavec nekdanjega in sedanjega guvernerja pa je veliko prispeval k razvoju Banke Slovenija.

Rantovo dosedanje sodelovanje v Ekonomsko finančnem odboru ECOFIN-a ter Evropski centralni banki po Drnovškovih besedah zagotavlja, da bo kot član Sveta Evropske centralne banke ravnal na ustrezni strokovni ravni in skladno z interesi Slovenije.

Rant je kot sopredsedujoči Koordinacijskemu odboru za tehnične priprave za uvedbo evra skupaj s sodelavci uspešno opravil vse potrebno za to, da je bila zamenjava valute opravljena brez posebnih težav, za kar so nam mnogi izrekli javno priznanje, je še zapisal Drnovšek.

Stranke še brez uradnega stališča
V poslanskih skupinah parlamentarnih strank še niso uradno seznanjeni z Drnovškovim predlogom, zato se o njem še ne želijo opredeliti. Svoja stališča bodo oblikovali po sestankih poslanskih skupin prihodnji teden ter po pogovoru s kandidatom.

Ključno vprašanje pri imenovanju je, kako se bo o podpori v državnem zboru izrekla vladajoča koalicija. Po poročanju Televizije Slovenija so mnenja o Rantu v vladi deljena, njegovemu imenovanju pa naj bi nasprotoval finančni minister in predsednik NSi-ja Andrej Bajuk. Predsednik vlade je s predlogom seznanjen, a se o njem še ni opredelil.

Mešan odziv ekonomistov
Ekonomist z ljubljanske Ekonomske fakultete Bogomir Kovač je z izbiro zadovoljen. Dejal je, da bo Rant nadaljeval dozdajšnjo usmeritev ter da je "človek iz notranjih bančnih struktur", ki bo poskrbel za stabilne razmere tudi v prihodnje.

Podobno je menil direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete France Križanič. Po njegovem mnenju je Rant kompromisna rešitev, opozoril pa je, da je Drnovšek tokrat "očitno komuniciral z vlado".

Direktor Umarja Janez Šušteršič je izrazil nekatere pomisleke, saj naj Rant ne bi ustrezal profilu guvernerja, ki mora biti strokovnjak za denarno politiko in mora imeti širši makroekonomski pogled.

Pred Rantom za Mencingerja
Potem ko je državni zbor zavrnil Mitjo Gasparija, je Drnovšek kot novega kandidata želel predlagati Jožeta Mencingerja. Ta je v kandidaturo privolil, vendar je Drnovšek po pogovoru s premierjem Janezom Janšo Mencingerja obvestil, da premier nasprotuje njegovemu imenovanju, zato je predlog umaknil.

Mencinger je pojasnil, da je v kandidaturo privolil, ker meni, da bi lahko v Evropsko centralno banko (ECB) vnesel skepso, ki je po njegovem mnenju v določeni meri tudi potrebna. Vlada sicer o Mencingerjevi kandidaturi ni podala izjav.

Pretekli teden je parlament na tajnem glasovanju zavrnil vnovično imenovanje dozdajšnjega guvernerja Mitje Gasparija. Njegovemu imenovanju naj bi nasprotovali predvsem v SDS-u, NSi-ju in SNS-u.

Drnovšek predlaga Ranta