Foto:
Foto:
25 vojakov bo delovalo pod kanadskim poveljstvom.
Predaja poveljstva ISAF-a med nemškim predstavnikom Backom in turškim generalom Erdagijem.

Pripadniki bodo zamenjali svoje kolege, ki so izvajali naloge v Kabulu in njegovi okolici ter sodelovali pri reševanju v afganistanskem višavju ob nedavni nesreči potniškega letala. Ti se bodo v Slovenijo vrnili konec meseca.

Poveljnik kontingenta, major Borut Cesar, je pred odhodom zagotovil, da so vojaki usposobljeni po mednarodnih standardih.

Kam po pristanku v Kabulu?
V oporišču Camp Julien v Kabulu bo 25 vojakov delovalo pod kanadskim poveljstvom. Dva gasilca bodo namestili na letališču Kaja, medtem ko bosta dva veterinarja pod nemškim poveljstvom skrbela za zagotavljanje kakovosti živil.

Enote ISAF-a sicer sestavlja več kot 8.000 priadnikov kopenske vojske, mornarice in letalskih sil iz 36 držav. Glavna naloga pa je pomagati afganistanskim prehodnim oblastem pri zagotavljanju varnosti v Kabulu in njegovi okolici.

Turčija na čelu mirovne misije v Afganistanu
Vodenje mednarodne mirovne misije v Afganistanu ISAF bo danes sicer prevzela Turčija. Ta država bo tako že drugič poveljevala mirovni misiji v Afganistanu, odkar so leta 2001 ameriške sile vkorakale v Kabul in s pomočjo zaveznikov strmoglavile talibanski režim.