Foto:
Foto:
Jurančič: Novinarji zahtevajo dialog.
Repovž: DNS podpira stavko.

Podrobnosti poteka stavke še niso znane, saj naj bi stavkovni odbor njen potek določil v prihodnjih dneh. Takrat naj bi se dogovorili tudi o tem, kako bodo obravnavali informacije javnega značaja, kot so delni izidi volitev.

Sindikat se je za stavko odločil, potem ko so pogajalski partnerji na uradni predlog sindikata za prenovo nacionalne kolektivne pogodbe dvakrat odgovorili, da niso njeni podpisniki in da se o njej niso pripravljeni pogajati.

Novinarji RTV-ja se bodo stavki solidarno pridružili
Predsednik sindikata novinarjev Iztok Jurančič je opozoril, da se pri tem pojavljajo razlike, saj RTV Slovenija nacionalno kolektivno pogodbo priznava in se je o njej tudi pripravljena pogajati, medtem ko Združenje za tisk in medije pri Gospodarski zbornici Slovenije pogodbe ne priznava. Kljub temu pa naj bi se novinarji RTV Slovenija iz solidarnosti pridružili stavki.

Jurančič je tudi poudaril, da novinarji s stavko zahtevajo zgolj dialog. Na očitke o posledicah, ki bi jih imelo sprejetje sindikalnih zahtev za položaj podjetij, pa Jurančič poudarja, da gre pri predlogu sindikata zgolj za predlog, o katerem se je šele treba pogajati in se kasneje tudi izpogajati.

Podpora Društva novinarjev Slovenije
Stavko sprejema in podpira tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ob tem pa je njegov predsednik Gregor Repovž poudaril, da je pomembno, da se ohrani pridobljeni standard. Za društvo je to, da se delodajalci niso pripravljeni pogajati o nacionalni kolektivni pogodbi, pomenilo velik šok. Prav začetek pogajanj z združenjem za tisk in medije je ključna stavkovna zahteva, je poudaril Jurančič.