Koalicija v državnem zboru je zavrnila vsa dopolnila opozicije. Foto: RTV SLO
Koalicija v državnem zboru je zavrnila vsa dopolnila opozicije. Foto: RTV SLO
France Cukjati
Predsednik DZ-ja se mora o referendumski pobudi izreči v treh dneh. Foto: RTV SLO

Ali ste za to, da se z zakonom o RTV Slovenija vprašanje imenovanja programskega in nadzornega sveta ter direktorja in njegovih pristojnosti uredi tako, kot je predlagano v novem zakonu?

Vprašanje na morebitnem referendumu
Poslanci LDS-a in SD-ja so sejo zapustili kmalu po začetku obravnave predloga zakona. Foto: RTV SLO

Pobudo je vložil Marjan Sedmak, nekdanji novinar Dela in predsednik Društva novinarjev Slovenije, zdaj pa predstavnik upokojencev v svetu RTV Slovenija.

Podpisalo jo je 1.283 volivcev, ki menijo, da zdajšnji predlog zakona ponovno potiska RTV v odvisnost od trenutno vladajoče stranke in vlade. Sedmak je za Radio Slovenija pojasnil, da za pobudo stoji društvo Občanski forum, podpirajo pa jo tudi nekatere politične stranke.

Na potezi Cukjati
Predsednik DZ-ja France Cukjati lahko sprejme pobudo in določi rok za zbiranje 40.000 podpisov, lahko jo zavrne kot neustrezno ali pozove predlagatelje, naj vprašanje popravijo. To mora storiti najpozneje v treh dneh. Svojo verjetno odločitev je razkril v oddaji Odmevi, ko je dejal, da je pobuda korektno vložena in bo sprejemanje zakona v DZ-ju verjetno zadržala za nekaj mesecev, najverjetneje do septembra ali celo oktobra. Morda bo potrebovala nekatere popravke, to pa pomeni, da sprejemanje zakona za zdaj stoji, je dodal.

Obstrukcija LDS-a in SD-ja
Referendumska pobuda je bila tudi glavni vzrok za obstrukcijo poslancev LDS-a in SD-ja. Opozicijski stranki sta sejo zapustili, potem ko vodstvo parlamenta ni sprejelo njunih zahtev, naj prekine obravnavo zakona zaradi vložene pobude.

Vladajoča koalicija skupaj z SNS-om je sejo nato nadaljevala in ob koncu zavrnila vseh 20 opozicijskih dopolnil k zakonu. Enako se je zgodilo že na seji matičnega odbora DZ-ja za kulturo v začetku junija.

Simoniti o nejasnostih
Minister za kulturo Vasko Simoniti je v uvodni predstavitvi na začetku zasedanja med drugim opozoril na novo okoliščino v zvezi z javnim zavodom, ki veliko pove o njegovem nejasnem delovanju.

Svet RTV Slovenija naj bi po njegovih podatkih prav danes odločal, ali naj RTV Slovenija proda večji del delnic Eutelsata. Po njegovem mnenju so se o prodaji odločili prejšnji teden, ne da bi bil kdor koli v vladi ali parlamentu o tem obveščen.

Zato je minister generalnemu direktorju javnega zavoda že poslal obvestilo, naj svet to točko umakne z dnevnega reda, saj meni, da morata biti vlada in parlament o tem pravočasno in poglobljeno seznanjena.

Državni zbor je po koncu druge obravnave zakona o RTV-ju začel izredno zasedanje, na katerem so poslanci razpravljali o rebalansu letošnjega proračuna.

Ali ste za to, da se z zakonom o RTV Slovenija vprašanje imenovanja programskega in nadzornega sveta ter direktorja in njegovih pristojnosti uredi tako, kot je predlagano v novem zakonu?

Vprašanje na morebitnem referendumu