Foto:
Foto:
Vse več žensk oboleva za aidsom predvsem v vzhodni Aziji in Afriki.
Džjabao je priznal, da je stanje na Kitajskem katastrofalno.

Na svetu je že 40 milijonov ljudi z virusom HIV ali obolelih z aidsom, polovica vseh so ženske oz. dekleta, ki so jih najpogosteje okužili njihovi partnerji. Število okuženih žensk se je v preteklih dveh letih povečalo na vseh območjih sveta, ponekod je žensk že 70 odstotkov vseh na novo okuženih.

Svetovne organizacije zato pozivajo države, naj ukrepe naravnajo na ranljivost žensk, omogočijo lažji dostop do zdravil in preventive ter obsodijo nasilje nad ženskami in si ga prizadevajo preprečevati.

Večja ranljivost
Ranljivost večinske populacije deklet in žena je, kar zadeva možnost okužbe, večja zaradi njihovega neenakega družbenega položaja, izobrazbe, možnosti zaposlitve, dvainpolkrat večja pa je tudi iz povsem fizioloških danosti. Slovenija v vseh teh pogledih ni izjema. Med okuženimi je še vedno več moških, vendar pa število okuženih žensk narašča. Tako tudi poziv njim, da postanejo bolj dejavne.

Peking za okrepitev boja
Kitajski premier Ven Džjabao je pozval k večjim prizadevanjem v boju proti aidsu in priznal, da je stanje na Kitajskem kritično.

Ob dnevu boja proti aidsu je dejal, da je nujna vzpostavitev širše družbene zavesti in upočasnitev širjenja smrtonosne bolezni. Ob tem je pozval vladne urade, naj uporabijo sredstva in sprejmejo ukrepe za nadzor in preprečevanje širjenja aidsa.

Po uradnih podatkih je bilo lani z virusom HIV na Kitajskem okuženih 840.000 ljudi, vendar naj bi bila prava številka precej višja. Zanikanje problema in diskriminacija obolelih sta še vedno precej pogosta pojava.