Stranke bodo sredstva prejele glede na volilne izide. Največ jih tako pripada Pahorjevemu SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Stranke bodo sredstva prejele glede na volilne izide. Največ jih tako pripada Pahorjevemu SD-ju. Foto: MMC RTV SLO

Stranke naj bi sredstva, namenjena sofinanciranju političnih strank od septembra do konca leta 2008 in v letu 2009, prejele glede na število prejetih glasov na volitvah. Največ sredstev bo tako mesečno prejel SD (71.572 evrov). SDS-u po tem predlogu pripada 68.882 evrov, Zaresu 23.905 evrov, DeSUS-u 19.568 evrov, SNS-u, SLS-u in SMS-u ter LDS-u pa manj kot 15.000 evrov. Glede na izide volitev sta do sredstev upravičeni tudi neparlamentarni stranki NSi in Lipa.

Za sofinanciranje političnih strank je v letu 2009 sicer namenjeno 2.941.350 evrov. Odbor DZ-ja za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je predlog sprejel soglasno, o njem pa bodo glasovali še poslanci državnega zbora. Zmago Jelinčič (SNS) je dejal, da bi bilo treba ponovno uveljaviti določilo, ki kot pogoj za prejem sredstev določa dveodstotni volilni prag. Glede na to, da je "država v krizi", naj bi bil v državnem proračunu dobrodošel vsak dodaten evro, meni Jelinčič.

Odbor podprl predlog resorja za Slovence po svetu
Odbor je podprl tudi zakon o vladi, ki uvaja resor ministra brez resorja za odnose s Slovenci zunaj meja države, ki sodi v obdobje delovanja prejšnje vlade. Ta je namreč v leta 2006 sprejetem zakonu o odnosih Slovenije z zamejci zapisala, da je treba v vladi za to področje imeti ministra brez listnice.

Bogomir Vnučec iz državnega sveta je opozoril, da je težko govoriti o ministru brez resorja, kajti prevzel bo državni urad, ki že deluje in ima finančna sredstva v proračunu. Državni svet je predlog sicer podprl.