Odvetnik matere otrok Blaž Žibret poziva vse pristojne naj ustavijo sodni državni teror in mučenje otrok, predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča pa, da odstopi, »saj je s svojo pasivnostjo, zavlačevanjem in nespoštovanjem odločitev Vrhovnega sodišča ter nespoštovanjem otrokovih pravic, svoboščin, zlasti pa, ker ni preprečil očitne sodniške samovolje in sodnega državnega terorja, soodgovoren za odsotnost zakonitega pravnega položaja mladoletnih otrok.«

Postopek skrbništva otrok se vleče na sodišču že štiri leta. Ko je zadevo vodila prva sodnica, je imela skrbništvo mama, po zamenjavi sodnice je dobil skrbništvo oče. Okrožno sodišče v Ljubljani je lani spomladi objavilo, da bo postopek končan do poletja: »Kot mi je znano, se bo razpisal narok, na katerega bosta povabljeni tudi stranki,« je takrat dejala sodnica Nadja Marolt.

Odvetnik Blaž Žibret:
Odvetnik Blaž Žibret: "Predsednik Vrhovnega sodišča je soodgovoren." Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Dolgotrajen postopek zaradi velikega števila vloženih pritožb

A se to ni zgodilo, obravnava je bila razpisana za letošnji julij, ampak zdaj spet prestavljena na konec avgusta. Z Okrožnega sodišča so sporočili, da so narok razpisali za julij, ker so predvidevali, da bodo sodne izvedenke svoje mnenje do takrat končale, kar pa se ni zgodilo. Poleg tega je ena od njih utemeljeno opravičila svojo odsotnost. Zapisali so še, da je postopek dolgotrajen zaradi izjemno velikega števila vloženih pravnih sredstev, in sicer predlogov za izločitev razpravljajoče sodnice in ostalih odločevalcev v zadevi nadzorstvene pritožbe, ko je bilo delo na zadevi kar pet mesecev (od decembra 2021 do druge polovice maja letos) prekinjeno, nadzorstvenih pritožb, dvakratne zahteve po določitvi drugega stvarno pristojnega sodišča, neobvladljive množice predlogov za izdajo začasnih odredb in ugovorov, kar vse podaljšuje čas reševanja zadeve.

Odvetnik Žibret je prepričan, da sodnica postopek namerno zavlačuje: "Pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani poteka postopek pod vodstvom sodnice Vere Gams Premerl. Postopek predstavlja sodni državni teror. Navedena sodnica s svojimi odločitvami otroke muči v obsegu, ki si ga javnost ne more niti predstavljati."

Varuh želi posredovati na Evropskem sodišču

Poročali smo, da je eden od treh otrok, ki so bili pred dvema letoma in pol na grozovit način odvzeti materi, konec maja pobegnil od očeta. Neznanca je prosil naj pokliče mamo, Center za socialno delo pa je otroka za tem vrnil očetu.
Na nepravilnosti v sodnem postopku so že pred časom opozorili tudi pri Varuhu človekovih pravic. Zdaj, ko je primer že romal na Evropsko sodišče, bodo podali predlog za sodelovanje kot tretja oseba, saj ocenjujejo, da je to v največjo korist otroka.

Slovenska kronika