Pahor je povedal, da so se v SD-ju zavezali, da med predsedovanjem ne bodo vlagali interpelacij, saj je v slovenskem nacionalnem interesu, da se predsedovanje opravi brezhibno. Foto: RTV SLO
Pahor je povedal, da so se v SD-ju zavezali, da med predsedovanjem ne bodo vlagali interpelacij, saj je v slovenskem nacionalnem interesu, da se predsedovanje opravi brezhibno. Foto: RTV SLO
Andrej Bajuk
Bajuk pravi, da predsedovanje Slovenije EU-ju zahteva ne le od vlade, ampak od vseh, neko minimalno vzdušje, da bo mogoče delati in da ne bo težav, ki so jih imeli do zdaj. Foto: RTV SLO
Katarina Kresal
Politika ni samo čas hvale, ampak je tudi čas kritike in res pravi državniki se takrat pokažejo ter izpeljejo svoje naloge do konca, meni Kresalova. Foto: RTV SLO
Matej Lahovnik
Vodja poslanske skupine Matej Lahovnik meni, da je neodgovorno in neresno v tujino pošiljati sporočila o odstopu vlade nekaj mesecev pred predsedovanjem EU-ju. Foto: RTV SLO
Odzivi na Janševo izjavo

Minister Andrej Bajuk (NSi) je dejal, da se je vlada zavedala, da bo predsedovanje EU-ju težka naloga, a če je še otežena in je ni mogoče izpeljati na verodostojen način, popolnoma razume premierja in ga v njegovi izjavi podpira.

SD: Vlada mora sama razmisliti o svojih postopkih
Predsednik SD-ja Borut Pahor meni, da odstop vlade v tem trenutku ne bi bila dobra poteza, saj ni dovolj prepričljivih razlogov za vložitev konstruktivne nezaupnice, bliža pa se tudi predsedovanje EU-ju. Vodja poslanske skupine SD-ja Miran Potrč pa je dejal, da je "absolutno preuranjeno govoriti" o njihovem vstopu v vlado, ki mora najprej sama razmisliti, kako bo ravnala.

LDS: Izjava kaže na resno krizo vodenja
Predsednica LDS-a Katrina Kresal pa je izjavo premierja ocenila kot neresno in meni, da kaže na resno krizo vodenja. Prepričana je, da se v takšnih situacijah izkažejo najboljši državniki. Dodala je še, da četudi je bila izjava izrečena le zato, da se disciplinira koalicijske partnerje, ni nič manj odgovorna.

SNS: Zadeva ni nevarna
Prvak SNS-a Zmago Jelinčič meni, da "zadeva ni nevarna ali potrebna kakšne posebne reakcije". Po njegovem gre bolj za napoved sprememb v posameznih ministrstvih in morebitne spremembe v koaliciji, saj naj bi se DeSUS o tem dogovarjal s stranko Zares.

DeSUS bo uresničeval koalicijsko pogodbo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da bo njegova stranka v vladi, dokler bo lahko uresničevala uresničevala koalicijsko pogodbo, posebej tiste dele, ki se nanašajo na uresničevanje strankinega programa. Zavrnil je oceno Zmaga Jelinčiča in dejal, da Janševe izjave ne jemlje kot namig DeSUS-u.

Zares: Janša se gre politično taktiziranje
Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je dejal, da bodo parlamentarne volitve dokončna sodba o tem, kako je delala vlada. Meni, da je Janša predsedniške volitve izkoristil za politično taktiziranje o tem, ali naj počaka na volitve ali naj odstopi.

SDS: Vlada je naredila vse, kaj je v njeni moči
Jože Tanko, ki vodi poslansko skupino SDS-a, je dejal, da si vlada in koalicija ne zaslužita, da se ju tako diskreditira. Glede možnosti odstopa vlade dva meseca pred predsedovanjem EU-ju pa je dejal, da je treba razmisliti, "kaj je pomembno za to državo".

SLS: Opozicija je izkoristila volitve za napad na vlado
Predsednik SLS-a Janez Podobnik je dejal, da sistematična diskreditacija realnih uspehov vlade škodi državi navzven, kar je začelo odzvanjati tudi v evropskih krogih, čeprav mnogi očitki vlade sploh ne ustrezajo resnici. Podobnik meni, da je čas za zelo odgovoren pogovor predsednikov vseh parlamentarnih strank, še posebej tistih, ki so pred pol leta podpisali dogovor pred predsedovanjem.

Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS, je dejal, da je opozicija očitno izkoristila predsedniške volitve za napad na delovanje vlade, zato Janševo izjavo razume kot apel, da se parlamentarne stranke dogovorijo za način dela v času predsedovanja. Pravi, da država ne more predsedovati EU-ju, "če bomo leto pred državnozborskimi volitvami eden drugega napadali z vsemi topovi".

Bruselj: Za zdaj je možnost odstopa vlade stvar Slovenije
Evropska komisija in Svet EU-ja za zdaj nista želela komentirati izjave premierja, saj naj bi bila to popolnoma slovenska notranja stvar. V komisiji še naprej menijo, da bo slovensko predsedovanje Evropski uniji uspeh. Dodali pa so še, da se je le enkrat zgodilo, da je vlada države, ki je predsedovala, odstopila med samim predsedovanjem, in sicer je bila to italijanska vlada leta 1996.

Odzivi na Janševo izjavo