Skupno je zavod oktobra iz evidence odjavil 5679 ljudi. Foto: BoBo
Skupno je zavod oktobra iz evidence odjavil 5679 ljudi. Foto: BoBo

Zavod za zaposlovanje je sicer septembra poročal o rekordno nizkem številu brezposelnih. Na novo se je oktobra pri zavodu prijavilo 6912 brezposelnih, kar je 41,8 odstotka več kot septembra in 0,9 odstotka več kot pred letom dni.

Med novoprijavljenimi je bilo 2458 iskalcev prve zaposlitve, 2314 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 53 brezposelnih zaradi stečajev in 762 presežnih delavcev. V primerjavi s septembrom je bilo novih iskalcev prve zaposlitve za 201,6 odstotka več.

Na letni ravni se je na novo prijavilo 32,8 odstotka več presežnih delavcev in 23,3 odstotka več stečajnikov.

Foto: Zavod za zaposlovanje
Foto: Zavod za zaposlovanje

Zaposlovanje tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela

Zaposlilo se je 3370 brezposelnih, kar je 22,8 odstotka manj kot septembra in 7,1 odstotka manj kot v lanskem oktobru. Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, komercialnih zastopnikov za prodajo, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil ter kuhinjskih pomočnikov in natakarjev.

Več brezposelnih povsod razen v Sevnici

Število brezposelnih se je oktobra na mesečni ravni zvišalo v vseh območnih službah zavoda razen v v območni službi zavoda Sevnica, kjer je upadlo za 1,2 odstotka. Največji porast so zaznali v službah Murska Sobota (+6,4 odstotka), Ptuj (+5,3 odstotka), Koper (+ pet odstotkov), Kranj (+4,9 odstotka), Trbovlje (+3,4 odstotka), Maribor (+3,3 odstotka), Celje (+2,6 odstotka), Ljubljana (+1,8 odstotka), Nova Gorica (+1,1 odstotka), Velenje (+0,9 odstotka) in Novo mesto (+0,7 odstotka).

Foto: Zavod za zaposlovanje
Foto: Zavod za zaposlovanje

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področij gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva, predelovalnih dejavnosti ter izobraževanja, so oktobra zavodu sporočili 12.604 prostih delovnih mest, 11 odstotkov manj kot septembra in 4,7 odstotka manj kot oktobra lani. Najbolj so se tako kot septembra zanimali za delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah (724 prostih delovnih mest).

Foto: Zavod za zaposlovanje
Foto: Zavod za zaposlovanje

Delodajalci so od začetka leta do konca oktobra sporočili 142.277 prostih delovnih mest, kar je 3,8 odstotka manj kot v prvem desetmesečju lani.

V povprečju je bilo v obdobju od januarja do konca oktobra brezposelnih 48.898 oseb na mesec, 14,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, so zapisali na zavodu.