Obvestilo o prejemkih upokojenci ne bodo več dobivali. Foto: BoBo
Obvestilo o prejemkih upokojenci ne bodo več dobivali. Foto: BoBo
Nič več obvestil za upokojence

Zadnjega bodo prejeli konec septembra. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se je za spremembo odločil, ker je mesečno obveščanje upokojencev po pošti zelo drago. Tako bo v dveh letih prihranil okrog dva milijona evrov, je za Dnevnik naše televizije poročala Suzana Kozel.

Upokojenka Viktorija Koščak prejema pokojnino na osebni bančni račun, dobro se znajde tudi v spletnem bančništvu. Nad svojim finančnim stanjem ima torej dober pregled, kljub temu pa se z ukinitvijo obvestil o nakazilu pokojnine ne strinja. Obvestilo o prejeti pokojnini ima zanjo simbolno vrednost. "Ko 'ceglic' prejmeš, takrat imaš občutek - aha, to bo čez dva dni na mojemu žiroračunu." Ob tem opozarja tudi na gibalno ovirane: "Jaz še lahko hodim, za tiste, ki ne morejo hoditi, bo to žalostno; ali pa če je oddaljen od banke, je to figa."

Do statusa s kartico
Zadnje mesečno obvestilo bodo upokojenci, ki prejemajo pokojnino na svoj bančni račun, dobili septembra. Nato pa bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obvestila o nakazanih sredstvih upokojencem pošiljal le, "ko bi bila uskladitev pokojnin, ko bi bil letni dodatek ali kakšna sprememba zneska dodatnega zdravstvenega zavarovanja", pojasnjuje generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež.

Mesečna obvestila, s katerimi starejši lahko uveljavljajo popuste v trgovinah, bo zamenjala posebna kartica. To po Papeževih besedah pomeni: "... da se bodo v trgovinah oziroma kjer bo potrebno, izkazali s kartico in ne bo treba pokazati odrezkov, kar je bilo v dani situaciji kočljivo - zakaj mora nekdo videti, koliko imam pokojnine, če potrebuje samo za status upokojenca?"

Vsak mesec pa bodo obvestila dobili tisti, ki imajo račun obremenjen s plačevanjem kredov ali terjatev. Nič pa se ne bo spremenilo za tiste, ki jim pokojnino zadnjega v mesecu prinese poštar. Ti bodo obvestilo o pokojnini še vedno dobili vsak mesec.

ZPIZ: Papir se pač poslavlja ...
Sklep je svet ZPIZ-a sprejel na svoji junijski seji in ga med drugim utemeljil tudi s primerljivo prakso v drugih evropskih državah, kjer uživalce obveščajo praviloma samo ob spremembah višine prejemkov. "Uživalci lahko priliv in stanje na svojih osebnih računih kadar koli, torej tudi na dan valute izplačila, že zdaj preverijo na bančnih avtomatih ali prek sodobnih bančnih poti. O prilivu so obveščeni tudi prek bančnih izpiskov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nič več obvestil za upokojence