Zupan želi slovenski izobraževalni sistem uskladiti s sodobnimi državami. Foto: RTV SLO
Zupan želi slovenski izobraževalni sistem uskladiti s sodobnimi državami. Foto: RTV SLO
Slovenija pri vpisu v družboslovne smeri kar za 15 odstokov presega skandinavske države. Foto: RTV SLO

Minister Jure Zupan je pojasnil, da je v visokem šolstvu največja razlika vprimerjavi s skandinavskimi državami, s katerimi se želimo primerjati, ta, da imamo izredno veliko družboslovcev in bistveno manj diplomirancev v zdravstvu in sociali. Manj zanimanja je tudi za naravoslovje in tehniko, čeprav se vpis počasi izboljšuje.

Zupan je povedal, da je ministrstvo v zasledovanju smernic za uskladitev s sodobnimi državami odločeno zmanjšati število vpisnih mest na družboslovnih fakultetah.

Tako Slovenija po številu razpisanih mest na področju družboslovnih in poslovnih ved ter prava s skoraj 36 odstotki v tekočem študijskem letu kar za 15 odstotnih točk prehiteva skandinavske države.

Zmanjšanje vpisa postopoma
Takšne težnje je mogoče ustaviti in v tej smeri bodo šla tudi pogajanja z univerzami, je ob začetku pogajanj med univerzami in ministrstvom glede števila razpisanih študijskih mest povedal Zupan. Pogajanja so se sicer po novem pravilniku začela 15. decembra in bodo trajala en mesec.

Ministrstvo mora najprej preučiti predloge posameznih visokošolskih zavodov, mnenje o tem pa naj bi jim posredovalo še ta teden.

Zupan je povedal, da bodo vpis na študijih s prevelikim vpisom manjšali postopoma, kriteriji pa bodo za vse fakultete enaki.

Zdravstvo in medicina najdražja
Minister pojasnjuje, da skandinavske države poudarjajo študij zdravstva in medicine, kar je znak visokega standarda, h kateremu bo težila tudi Slovenija.

Zupan je opozoril, da je ta študij eden najdražjih, saj je skoraj petkrat dražji od študijev, kjer imajo samo predavanja. Ministrstvo si bo prizadevalo tudi za povečanje zanimanja za naravoslovje in tehniko.