Uživanje trdih drog je problem tudi v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Uživanje trdih drog je problem tudi v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Sežig drog v Afganistanu
Ta droga ne bo nikoli prišla v kri naših otrok, je povedal afganistanski notranji minister. Foto: EPA

Po podatkih IVZ-ja sta bila lani v Sloveniji evidentirana 2.902 uživalca drog, najmlajši je bil star 13 let. V primerjavi z letom 2003 se je število evidentiranih uživalcev drog povečalo za 142.

Na IVZ-ju menijo, da mladi slabo poznajo tveganje za zdravje in škodljive učinke drog, tudi marihuane in ekstazija. Marihuana vsebuje kemične snovi, ki so potencialno rakotvorne, zaradi večje vsebnosti THC-ja pa je postala 10- do 20-krat močnejša kot pred desetimi leti, še opozarjajo na IVZ-ju.

Največ heroina iz Azije
Med največje svetovne izvoznike prepovedanih drog spada Afganistan. Tamkajšnji heroin potuje čez tadžikistansko mejo, kjer stane kilogram 1.000 dolarjev, do Rusije in zahodne Evrope, kjer njegova cena naraste že na 100.000 dolarjev za kilogram. Lani so v tej azijski državi proizvedli 90 odstotkov celotne svetovne količine heroina.

Rekorden sežig drog
Afganistanska vlada je zato v okviru dneva proti zlorabam drog v nedeljo organizirala simboličen zažig 30 ton zaseženih drog, kar je največje uničenje v zgodovini. Delavci afganistanskega notranjega ministrstva so zažgali 2,1 tone heroina, 13,4 tone opija, 9,1 tone hašiš in 6 ton drugih drog, tudi kokain.