Rosvita Pesek namerava v prihodnje napisati še več knjig. Foto: MMC RTV SLO
Rosvita Pesek namerava v prihodnje napisati še več knjig. Foto: MMC RTV SLO

Slabo. Podpovprečno, nižje, kot bi smelo biti.

Rosvita Pesek o stanju novinarstva v Sloveniji.
Rosvita Pesek o pisanju knjig

Potem ko je novinarka in voditeljica Televizije Slovenija napisala najprej knjigo Osamosvojitev Slovenije, nato pa še knjigo Skupščinski koraki k samostojni državi, se zdaj namerava posvetiti političnim strankam, ki bodo v prihodnjem letu praznovale 20-letnico. V MMC-jevi spletni klepetalnice je pojasnila, da bo začela delati takoj po praznikih.

Za pravo knjigo se je Peskova odločila zato, ker je bilo osamosvajanja Slovenije tema njene doktorske disertacije. Snov za knjigo je torej črpala iz tega znanstvenega dela. "Če je stvar zanimala mene, bo mogoče še koga drugega," je razložila odločitev za objavo prve knjige, ki je izšla lani.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Drugo knjigo je izdala pred dnevi, v njej pa so zajete tiste seje, ki so bile najbolj usodne, nam je povedala Peskova. Za raziskovanje te teme se je odločila zato, ker jo to kot zgodovinarko najbolj zanima, v času osamosvajanja pa je bila tudi na začetku svoje novinarske kariere.

Spomini na delo pred 18 leti
Časa pred osamosvojitvijo se spominja z nostalgijo, najbolj zato, ker Televizija Slovenija ni imela konkurence, politiko so čakali veliki izzivi, Demos je bil do medijev neroden, obnem pa so bili zaradi pomanjkanja tiskovnih predstavnikov vsi za novinarje vedno dosegljivi.

Ali čuti pritiske?
Rosvita Pesek je spregovorila tudi o pritiskih na novinarje in urednike RTV Slovenija. V času osamosvajanja sama pritiskov ni čutila, verjame pa, da so bili uredniki temu bolj podvrženi. Zdi se ji, da je bila sama žrtev političnih pritiskov med letoma 2000 in 2005, saj so jo v tem času brez obrazložitve odstavili z mesta urednice aktualnega dokumentarnega programa. To delovno mesto so tudi ukinili.

Za konec je Peskova spletnim kelepetavcem zaupala še, da bo na RTV Slovenija dočakala pokoj, če jo bo kamera še "marala".

S. Z.

Slabo. Podpovprečno, nižje, kot bi smelo biti.

Rosvita Pesek o stanju novinarstva v Sloveniji.
Rosvita Pesek o pisanju knjig