Foto:
Foto:

Dokler v Sloveniji ne bo večje varnosti zaposlenih, je iluzija, da bi sindikati pristajali na večjo fleksibilnost, saj je ta v Sloveniji že visoka in za mnoge delavce previsoka.

Dušan Semolič

Pahor je ob tem pojasnil, da se je s Semoličem sešel na njegovo povabilo. "Ko je poslal čestitko za volilni uspeh, je izrazil željo po dobrem sodelovanju in menil sem, da je zdaj pravi čas, čeprav uradnih rezultatov še ne poznamo, da se sestanemo in neformalno pogovorimo o načrtih za socialni dialog," je dodal.

"To je bilo zelo neformalno srečanje"
Na vprašanje, ali se je s predsednikom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pogovarjal tudi o fleksibilnem trgu dela oz. odpuščanju delavcev, je Pahor odgovoril, da so se pogovarjali tudi o vsebinskih stvareh, "vendar je bil to neformalen pogovor in bo zaenkrat ostalo pri tem". Načrt sodelovanja, o katerem sta govorila, je namreč vezan na to, ali bo prvak SD-ja dobil mandat in ali mu bo uspelo sestaviti vlado.

"To je bilo zelo neformalno srečanje, ker državna volilna komisija (DVK) še ni dala uradnega poročila," je tako večkrat poudaril predsednik SD-ja in zatrdil, da je šlo za prisrčen in kratko uro dolg pogovor. "Zelo sem zadovoljen," je sklenil.

"Konkurenčnosti ne smemo graditi na zniževanju delavskih pravic"
Tudi Semolič je po sestanku, na katerem je šlo po njegovih besedah za krajši razgovor oziroma vljudnostno srečanje, potrdil, da je sta govorila o tem, kako v odločitve vključiti socialne partnerje, v prvi vrsti sindikate, če bo predsednik nove vlade Pahor. Zatrdil je, da so stališča sindikatov glede fleksibilnosti trga dela znana. "Konkurenčnosti gospodarstva ne smemo graditi na zniževanju delavskih pravic na račun socialne varnosti. Če gremo po tej poti, pomeni to na globalnih trgih že vnaprej poraz," je poudaril.

Dokler v Sloveniji ne bo večje varnosti zaposlenih, je iluzija, da bi sindikati pristajali na večjo fleksibilnost, saj je ta v Sloveniji že visoka in za mnoge delavce previsoka.

Dušan Semolič