Prvi uradni obisk med epidmeijo je prišel iz Grčije. Foto: EPA
Prvi uradni obisk med epidmeijo je prišel iz Grčije. Foto: EPA

Po besedah predsednika republike sta oba prepričana, da je treba okrevanje po pandemiji covida-19 v čim večji meri izkoristiti za prehod v trajnostni razvoj. "Spremeniti moramo odnos do narave, do soljudi in spretneje izkoristiti tehnološke priložnosti za digitalizacijo," je dejal Pahor.

Ob bližajočem se predsedovanju Slovenije Evropski uniji je grška predsednica izrazila zadovoljstvo s prednostnimi nalogami predsedovanja, še posebej glede reševanja zdravstvene krize.

"Bilo bi sijajno, če bi lahko v času slovenskega predsedovanja napravili kakšen korak naprej glede oblikovanja zdravstvene unije," je še dejal Pahor, saj se je izkazalo, da je zdravje najpomembnejša dobrina in da bi v primeru obstoja zdravstvene unije EU učinkoviteje odgovoril na izzive pandemije.

Sorodna novica Na obisku v Sloveniji ta teden grška predsednica

Glede dogajanja v vzhodnem Sredozemlju je Pahor poudaril, da je Slovenija obsodila nezakonita dejanja Turčije, ki je lani tja poslala svojo ladjo za raziskovanje morskega dna.

Grška predsednica je poudarila, da bi morale biti kršitve mednarodnega prava – ne le v Sredozemlju, temveč tudi v Evropi – sankcionirane.

Glede vprašanja migracij je poudarila veliko breme, ki ga je glede tega nosila Grčija. Od Unije pričakujejo, da vse države članice prevzamejo del tega bremena. Potrebna je kombinacija stabilnosti na mejah s skrbjo in solidarnostjo do prebežnikov, je dejala.

Poudarila je še, da se Turčija ne drži dogovora z EU-jem glede sprejemanja vrnjenih prebežnikov, in meni, da bi moral ta dogovor znova zaživeti. Mogoče bi bilo to lahko uresničeno prav med predsedovanjem Slovenije.

Podporo širitvi Unije na Zahodni Balkan

Pahor in Sakelaropulu sta se zavzela tudi za hitrejši proces širitve Unije z državami Zahodnega Balkana, pri čemer pa je grška predsednica poudarila tudi pomen spoštovanja meril in vrednot EU-ja.

Glede odnosov med državama je Pahor poudaril, da imajo ti dolgo zgodovino in trdne temelje. Grška predsednica je menila, da obstaja še dosti prostora za sodelovanje na področju gospodarstva. Pahor je pri tem navedel zlasti priložnosti na področjih zelenega prehoda in digitalizacije.

Klop prijateljstva v Kopru

Predsednika se bosta v okviru dvodnevnega obiska srečala še s skupino dijakov smeri klasične grščine na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in se z njimi pogovarjala o zeleni evropski prihodnosti. Prvi dan obiska se bo sklenil s svečano večerjo na Gradu Brdo.

V petek bosta v Kopru ob spomeniku Joanisu Kapodistriasu odkrila klop prijateljstva med državama. Obiskala bosta Luko Koper in center odličnosti za zelene tehnologije Innorenew.

Zorčič predsednici predstavil cilje predsedovanja

Grško predsednico je sprejel tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je izrazil upanje, da bi lahko normalizacija epidemičnih razmer spodbudila in poglobila medparlamentarno sodelovanje. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da v obeh parlamentih delujeta skupini prijateljstva, ki lahko dodatno utrdita prijateljske odnose med državama.

Zorčič je grški predsednici predstavil tudi glavne cilje slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Sogovornika sta spregovorila še o širitvi Evropske unije in se strinjala, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana v Uniji, so sporočili iz DZ-ja.