Tokratni uradni začetek mandata predsednika republike je bil prvi doslej, ki ga je spremljal ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske. Foto: BoBo
Tokratni uradni začetek mandata predsednika republike je bil prvi doslej, ki ga je spremljal ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske. Foto: BoBo
Dogodek je popestril nastop ženskega pevskega zbora Carmen manet. Foto: BoBo
Pahor je po zaključeni ceremonialni slovesnosti prisotne povabil v predsedniško palačo. Foto: BoBo
Pahor slovesno začel svoj drugi mandat

Predsednik Borut Pahor je po zaključeni slovesnosti prisotne povabil v predsedniško palačo, kjer se je v krajšem nagovoru zahvalil za obisk. Zaželel jim je "zelo doživete" božične praznike v krogu ljudi, ki jih imajo radi. Vsem je zaželel tudi srečo v novem letu in dodal, da je sreča na strani pogumnih. Posebej je nagovoril "najmlajše državljančke" na slovesnosti in jim obljubil sladoled po ogledu predsedniške palače.

Po nagovoru je veleposlanik Japonske v Sloveniji Keiji Fukuda predsedniku republike izročil osebno čestitko cesarja Akihita ob nastopu novega mandata.

Prvi začetek mandata s ceremonialom
Tokratni uradni začetek mandata predsednika republike je bil prvi doslej, ki ga je spremljal ceremonial z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske. Predsednik Pahor je v spremstvu partnerke prišel od Gregorčičeve ulice na Prešernovo cesto. Njun prihod je pospremil policijski orkester z igranjem koračnice.

Orkester je nato zaigral himno, sledilo je predsednikovo povabilo prisotnim na slovesnost v prostorih urada. Dogodek je popestril nastop ženskega pevskega zbora Carmen manet. Ogled predsedniške palače pa je potekal pod strokovnim vodstvom državnega protokola. V petih letih, odkar v uradu potekajo dnevi odprtih vrat, so našteli že okoli 11.000 obiskovalcev.

Petkova prisega v državnem zboru
Sicer je Pahor v petek prisegel na slavnostni seji državnega zbora. V inavguracijskem nagovoru, ki je sledil prisegi, je ocenil, da se bo Slovenija v naslednjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU-ju. "Rad bi bil dober predsednik, predsednik vseh," je poudaril. Enako željo je izrazil tudi na današnji slovesnosti v predsedniški palači.

Spomnimo, da je bil Pahor na predsedniško funkcijo vnovič izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra. S tesno večino, nekaj več kot 53 odstotki glasov, je premagal protikandidata, kamniškega župana Marjana Šarca. Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo.

Pahor slovesno začel svoj drugi mandat