Slovenija se dejavno pripravlja na val beguncev, je zagotovil premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija se dejavno pripravlja na val beguncev, je zagotovil premier Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Borut Pahor je po pogovoru s predstavniki sredozemskih držav (Grčije, Malte, Cipra, Italije) na tiskovni konferenci napovedal sprejetje beguncev iz Libije, Tunizije in ostalih držav južnega Sredozemlja. Predstavniki teh držav so mu namreč dejali, da na mejah Tunizije in Egipta čaka 300.000 ljudi, sami pa že zdaj težko vzdržujejo obstoječi val beguncev - samo vprašanje časa je, kdaj se bodo "zlomili". Poudaril pa je, da uradne prošnje za sprejem Slovenija še ni prejela.

S tem je komentiral sredino izjavo Italije, da bi morala del bremena beguncev nositi celotna Evropska unija, tudi Slovenija.

Pahor je pojasnil, da so begunci usmerjeni v Evropsko unijo, vanjo pa prihajajo po dveh glavnih poteh. Prva je prek Italije in Apeninskega polotoka, druga pot, ki zadeva nas, pa je prek Turčije in Balkana - kjer pa je Slovenija prva dosegljiva zahodna država schengenske meje in s tem cilj beguncev. "Slovenija se mora na to pripraviti, priprave pa že potekajo," je zagotovil Pahor.

Bomo begunce sprejemali s Hrvaško in Srbijo?
Ob tem je znova zagotovil, da se Slovenija ne bo udeležila nikakršnih vojaških operacij v okviru posredovanja v Libiji, saj zagovarja mirno reševanje sporov - se je pa zavezala k humanitarni pomoči. O tem bo govoril tudi na petkovem sestanku s predsednico Hrvaške Jadranko Kosor in srbskim predsednikom Borisom Tadičem na trilateralnem vrhu v Smederovu v Srbiji. Zavzel se bo za to, da bi skupaj z njimi begunce sprejemali organizirano in si delili breme prihajajočih množic.

Pahor upa, da ne bo prišlo do vojaškega posredovanja tudi na libijskih tleh, pozdravlja pa resolucijo Varnostnega sveta ZN-ja, ki uvaja prepoved preletov. Opozoril pa je, da je resolucija nejasna v svojih ciljih.

Razkril je še, da je ustanovil novo posvetovalno skupino, v kateri so udeleženi trije ministri, načelnik Generalštaba Slovenske vojske in predsednika dveh obveščevalnih služb, s katero se bo redno posvetoval pri oblikovanju stališč Slovenije v mednarodni skupnosti - med drugim tudi o načinu sprejetja beguncev.