Pahor je poudaril, da bodo končali mandat le, če bodo verjeli v skupno dobro, na pa glede na politično matematiko. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je poudaril, da bodo končali mandat le, če bodo verjeli v skupno dobro, na pa glede na politično matematiko. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo usoda Erjavca?

Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da ni nobene potrebe, da bi Erjavec prehiteval s svojimi najavami o morebitnem odhodu DeSUS-a iz koalicije. Podobno pa naj bi povedal tudi Erjavcu na sredinem srečanju z njim.

Kot je poudaril, lahko koalicija in vlada uspešno končata mandat samo, "če bodo imeli jasne vizije, če bodo trmasti in odločni pri uveljavljanju ukrepov in če ji bodo ljudje zaupali, da ravna v skupno dobro, ne pa, da se gre politično matematiko, s katero bi preveslali mandat".

Golobič: Pomembno je, da Erjavec končno sploh prejme dokument
Predsednik Zaresa in visokošolski minister Gregor Golobič pa je po današnji seji vlade v zvezi z obtožnim predlogom zoper Erjavca poudaril, da je pomembno, da nekdanji obrambni minister končno prejme dokument. Kot je še dodal, obtožni predlog tudi po vročitvi še ne bo takoj pravnomočen, zato sam ne želi prehitevati z izjavami.

Ob tem pa je še pojasnil, da se o obtožnem predlogu in njegovih posledicah niti na vladi niti v okviru koalicijskega kolegija še niso pogovorili, ampak bodo to storili v naslednjih tednih. O zadevi se ni želel opredeliti niti v imenu stranke, je pa poudaril, da je stališče Zaresa v sredo že podal generalni sekretar stranke Bogdan Biščak.

Erjavec pozval Zalarja in Brezigarjevo k nadzoru nad neprejetjem dokumenta
Kot je znano, je okolijski minister in predsednik DeSUS-a Erjavec v sredo dejal, da bodo v DeSUS-u razmislili o njihovem položaju znotraj koalicije, če bodo zaradi obtožnega predloga predlagali njegovo razrešitev.

Erjavec je tudi pozval ministra za pravosodje Aleša Zalarja in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, naj opravita nadzor in ugotovita, kako je mogoče, da po enem tednu, odkar se je o tem začelo pisati v medijih, še vedno ni prejel obtožnega predloga. Predsednik DeSUS-a ni izključil niti možnosti, da gre za "novinarsko raco".

Po navedbah medijev je skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala v zadevi Patria vložila obtožni predlog zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Obtožni predlog naj bi bil vložen zoper nekdanjega obrambnega in sedanjega okolijskega ministra Erjavca in nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Gutmana.

Kakšna bo usoda Erjavca?