Srečanje politike in stroke pri Pahorju

Drugega srečanja pri predsedniku so se udeležili vodje strank in poslanskih skupin, razen LMŠ-ja in Levice, ter minister za zdravje Janez Poklukar s strokovno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, na čelu katere je Mateja Logar. Pogovarjali so se o tem, kako naj se Slovenija čim uspešneje izvije iz epidemije covida-19.

Začasna prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece je zaustavila tudi predvideno cepljenje nekaterih funkcionarjev, vsaj do četrtkove končne odločitve Evropske agencije za zdravila o varnosti tega cepiva. V četrtek tako še ne bo predvidenega cepljenja v DZ-ju in DS-u. Za petek so načrtovali cepljenje vladnih funkcionarjev in predsednika republike. Predsednik republike Borut Pahor je v torek povedal, da je bilo predvideno, da se bo v skladu z nacionalno strategijo cepljenja s cepivom AstraZenece konec tega tedna cepil tudi sam. Tako bo tudi storil, če bo to mogoče oz. ko se bo cepljenje s tem cepivom nadaljevalo.

"Zbrali smo se politični in strokovni voditelji, ki jim je zaupano, da čim prej in v zadovoljstvo vseh zaključijo zdravstveno krizo. Imamo različne vloge in različne odgovornosti, a usoda nas je v tem zahtevnem času posadila v isti prostor in nam naložila, da razlikam navkljub ali prav zaradi njih skupaj poskušamo najti najboljše odgovore na vprašanja, ki jih zastavlja ta kriza," je po sestanku o nujnih sistemskih spremembah v zdravstvu povedal predsednik Borut Pahor.

"Odločili smo se, da nadaljujemo skupaj, če ne prej, se bomo znova sestali čez en mesec. Razumemo, da se po enem letu še vedno skupaj z ostalim svetom učimo o tem, kateri ukrep, kdaj in kako, je najbolj uspešen, najbolj koristen za zdravje, za okrevanje družbe in države v tej krizi in po njej," je nadaljeval Pahor in ob tem poudaril, da se je treba razmeram venomer znova prilagajati. "Koristilo bo, če se o posameznih ukrepih, zlasti če so pomembnejši, posvetujemo," je še pristavil.

"Zrelost slovenske politike je v teh razmerah mogoče ocenjevati po tem, kako se je sposobna osredotočiti na najpomembnejše vprašanje tega časa, to je premagovanje zdravstvene krize in okrevanje po njej," je sklenil nagovor predsednik in dodal, da je "razumevanje, da smo skupaj močnejši, bistvenega pomena".

Janša: Sestanek je bil koristen

"Predstavitve, razprave, reševanje strokovnih dilem, kakršnih smo bili danes deležni, smo običajno deležni v vladi, ko vsako sredo popoldne obravnavamo covidsituacijo in razmere v Sloveniji, Evropi in svetu in potem v skladu z odločbo ustavnega sodišča podaljšujemo ali spreminjamo preventivne covidukrepe. Tudi tisti, ki niso del vladne koalicije, so dobili občutek o tem, s kakšnimi dilemami se vlada vsako sredo srečuje v mesecih epidemije," je premier Janez Janša ocenil, da je bil sestanek koristen.

Janša obžaluje, da na srečanje ni bilo predstavnikov LMŠ-ja in Levice. "Če bi bili in bi slišali informacije, bi govorili manj neumnosti," je pripomnil.

"Glede na to, da se število okužb povečuje, smo dosegli dogovor, da se pred morebitno naslednjo zaostritvijo ukrepov organizira ponoven sestanek, če pa tega, upajmo, ne bo, se bomo dobili vsak mesec, dokler traja epidemija," je dodal premier.

Poklukar: Razmišljanje o sproščanju ni mogoče

"Podana so bila različna mnenja predstavnikov političnih strank, a vendar je bil pogovor konstruktiven in je težil k cilju čim boljšega obvladovanja epidemije. Politika je danes dobila odgovor, da ni absolutnega mnenja stroke, je pa enotno mnenje različnih strok znotraj ene svetovalne skupine. Pogovarjali smo se o tretjem valu, ki nam lahko grozi, kajti številne države v okolici, ne nazadnje kar 17 evropskih držav ima te dni pomembno slabše rezultate," je po sestanku povedal zdravstveni minister Janez Poklukar.

Po Poklukarjevih besedah obstaja med prisotnimi zavedanje, da način spopadanja z epidemijo narekujejo kapacitete slovenskega zdravstva oz. bolnišnic. Ukrepi bodo še naprej temeljili na obremenjenosti oz. zasedenosti bolnišnic, ob tem pa je izpostavil, da je ta trenutek v bolnišnicah okoli 450 bolnikov s covidom-19. "V primeru tretjega vala to pomeni, da ne štartamo z ničle, zato razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni mogoče," je posvaril.

"Enotni smo bili, da je treba zasledovati strategijo cepljenja, ki je bila predstavljena že lansko leto," je nadaljeval, da je cepljenje ključna strategija za izhod iz epidemije.

"Stroka je danes pozvala politiko, da v boj proti epidemiji stopi enotno in da v primeru slabšanja oz. težjih situacij zavzame skupno stališče, ki ga bodo potem prebivalci razumeli v širšem krogu," je sklenil. Po njegovih besedah so se dogovorili tudi, da bi se na srečanjih, kot je bilo današnje, sestajali enkrat mesečno, ob zaostrovanju epidemije pa potencialno tudi pogosteje.

Logarjeva: Nismo še na varni strani

"Nismo še na varni strani, razmere v okolici so problematične, tako da je sodelovanje stroke in politike v tem trenutku še toliko pomembnejše," je povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Po njenih besedah so v svetovalni skupini predvsem strokovnjaki s področja zdravstva, zato potrebujejo usmeritve, ideje in pobude tudi iz drugih za delovanje države pomembnih panog. Le tako bomo po njenem mnenju prišli do pravega ravnovesja med vzdržnostjo zdravstvenega sistema in funkcioniranjem preostale države.

Kot je poudarila Logarjeva, se stališča tudi znotraj skupine ne ujemajo vedno povsem, namen pa je, da na koncu oblikujejo skupno mnenje. Pojasnila je še, da svetovalna skupina danes vladi ne bo predlagala kakšnih specifičnih ukrepov, saj razmere njihovega sproščanja ne dopuščajo. Bodo pa še ocenili razmere po regijah in presodili, ali bi bilo sproščanje mogoče v kateri od njih.

Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)

Decembrsko nenaročilo cepiva odmeva

Kot je poročala TV Slovenija, med navzočimi na Brdu odmeva razkritje, da se je Slovenija jeseni odrekla RNK-cepivom, ker je računala na odmerke cepiva AstraZenece. Predsednica SD-ja Tanja Fajon je že najavila, da bodo zahtevali odgovore. Namera predsednika države, da bi sestanek zmehčal odnose med koalicijo in opozicijo, pa je po novem zapletu bolj malo verjetna.

Sestanka se nista udeležila predstavnika Levice in LMŠ-ja, ker v teh dveh strankah menijo, da je treba težave reševati v DZ-ju. Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je napovedal vložitev ustavne obtožbe zaradi kršenja ustavne pravice do zdravstvenega varstva. Po njegovem mnenju je zaplet zrel za odstop vlade.

Sorodna novica Pahor: "Srečanje ni premaknilo gore, je pa storjen pomemben korak"

Kot je Pahor navedel v vabilu, je namen srečanja na Brdu pri Kranju izmenjava mnenj in stališč do ključnih vprašanj in ukrepov, pomembnih za uspešno strategijo spopadanja z epidemijo covida-19, vključno z morebitnimi predlogi za nujno potrebne sistemske spremembe v javnem zdravstvenem sistemu.

Ob torkovem obisku Brežic je Pahor napovedal, da bodo poskušali ugotoviti, katere smeri ukrepanja so najprimernejše, da bomo zavarovali zdravje in življenja ljudi ter v nekem sorazmerju znova odpirali javno življenje. Zahvalil se je ministru za zdravje, da bo posvet izkoristil za predloge, ki sežejo čez ukrepanje v času epidemije.

Za današnje srečanje so se predsednik republike ter predsednici in predsedniki parlamentarnih strank dogovorili na prvem sestanku na Brdu pri Kranju 24. februarja.