Predsedniki koalicijskih strank vodijo vsak svoje ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki koalicijskih strank vodijo vsak svoje ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Ljubica Jelušič
Matej Lahovnik
Milan Pogačnik
Karl Erjavec
Boštjan Žekš
Patrick Vlačič
Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Borut Miklavčič
Irma Pavlinič Krebs
Gregor Golobič
Mitja Gaspari
Majda Širca
Zlata Ploštajner
Zlata Ploštajner je postala za ministrica za lokalno samoupravo. Foto: Gregor Katič
Pahor predstavil ekipo

V 19-članski vladi je sedem nestrankarskih kandidatov in pet žensk. Pahor ekipo presoja kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Po zaslišanju kandidatov pred matičnimi odbori v državnem zboru, je sledila devet ur dolga seja, na kateri so poslanci razpravljali o podpori vlade in jo na koncu z 56 glasovi za in 30 proti le potrdili.

Ministrstvo za finance
France Križanič,
(letnik 1954), doktor ekonomskih znanosti, je zadnjih sedem let direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete v Ljubljani, poleg tega pa je tudi znanstveni svetnik, predsednik Nadzornega sveta Rdečega križa Slovenije ter član Strateškega sveta za gospodarski razvoj pri predsedniku vlade. Je avtor mnogih člankov s področja makroekonomije, v obdobju 2000-2005 je bil predsednik Strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor.

Ministrstvoza notranje zadeve
Katarina Kresal
, predsednica Liberalne demokracije Slovenije in kandidatka za notranjo ministrico, je v politiki še precej nova osebnost – vanjo je vstopila pred malo več kot letom dni. 35-letna Katarina Kresal je bila na kongresu 30. junija lani izvoljena z 287 delegatskimi glasovi od 329 veljavnih. Po izobrazbi je pravnica, zaposlena pa je bila kot svetovalka za gospodarske spore, delala na ljubljanskem okrožnem sodišču, zatem v Kapitalski družbi, pozneje pa kot direktorica pravnega oddelka v ameriškem podjetju Western Wireless International. Leta 2003 se je Katarina Kresal zaposlila v odvetniški pisarni Mira Senice.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Samuel Žbogar
je poklicni diplomat. Do leta 2004 je bil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, od takrat naprej pa do pred kratkim pa je opravljal funkcijo slovenskega veleposlanika v ZDA.

Ministrstvo za pravosodje
Aleš Zalar je devetnajst let služboval kot sodnik. V tem času je bil med drugim predsednik Slovenskega sodniškega društva. Lahko se pohvali tudi s tem, da kot pravni strokovnjak Evropske unije, Sveta Evrope, OZN-ja in Svetovne banke sodeluje pri pravosodnih reformah v različnih evropskih državah. Skoraj ves čas sodniške službe, do leta 2005, je bil Zalar tudi predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani. Letos se je Zalar pridružil že »prenovljenemu« LDS-u pod vodstvom Katarine Kresal in postal predsednik strankinega odbora za pravosodje, pozneje pa še predsednik ljubljanskega odbora LDS-a. Da bi lahko kandidiral za poslanca, se je odpovedal tudi trajnemu sodniškemu mandatu.

Ministrstvo za obrambo
Ljubica Jelušič
je od leta 1993 profesorica na katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Na raziskovalnem področju preučuje odnose med oboroženimi silami in družbo, javno mnenje v Sloveniji o širjenju Nata in slovensko približevanje Natu in EU-ju. Odslužila je tudi vojaški rok. V javnosti večkrat nastopa kot sogovornica v problematiki zaposlovanja v Slovenski vojski, nakupih orožja in obveznostih, ki jih Slovenija kot članica Nata ima do te organizacije. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala za poslanko na listi SD-ja, a ji preboj med poslanske klopi ni uspel.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
Ivan Svetlik je leta 1983 doktoriral na takratni Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo (današnja fakulteta za družbene vede) s temo Sociološka konceptualizacija brezposelnosti. Na fakulteti za družbene vede predava o trgu delovne sile, zaposlovanju, upravljanju človeških virov in znanja. Poleg tega je tudi prorektor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2000 do leta 2004 je bil predsednik Zveze društev za kadrovsko dejavnost Slovenije. Svetlik ni član DeSUS-a.



Ministrstvo za gospodarstvo
36-letni Matej Lahovnik je izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Javnosti je postal bolj znan leta 2004, pol leta pred iztekom mandata vlade Toneta Ropa, ko je stopil na čelo ministrstva za gospodarstvo. Takrat je zamenjal Teo Petrin, ki je bila imenovana za mesto veleposlanice na Nizozemskem. Na volitvah leta 2004 je bil izvoljen kot poslanec Liberalne demokracije Slovenije, nato pa jeseni 2007 postal poslanec novoustanovljene stranke Zares. V tem mandatu je bil tudi član tudi dveh odborov (za gospodarstvo in za finance in monetarno politiko) ter komisije o zakonu o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Milan Pogačnik
kmetijsko ministrstvo že pozna, saj je resor vodil med aprilom in decembrom leta 2004. Pogačnik je sicer dekan veterinarske fakultete in predstojnik inštituta za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo na veterinarski fakulteti. Sodeloval je pri pripravi številnih nacionalnih in mednarodnih projektov s področja veterine in kmetijstva ter pri delu različnih mednarodnih organizacij in združenj, med drugim je član Upravnega Odbora Evropske agencije za varno hrano.

Ministrstvo za kulturo
Majda Širca
je po izobrazbi diplomirana univerzitetna zgodovinarka. Po letu 1997 je bila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, po letu 2000 pa dva mandata poslanka – najprej v okviru poslanske skupine LDS-a, nato v okviru poslanske skupine Zaresa. Tudi letos je bila izvoljena za poslanko. Javnost jo pozna tudi kot novinarko, urednico oddaj o kulturi v okviru kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa TV Slovenija, poleg tega pa je delovala tudi kot publicistka, avtorica številnih knjižnih in revialnih besedil s področja filma, avdiovizualne kulture in humanistike ter ustvarjalka več kot šestdesetih dokumentarnih televizijskih oddaj Povečava.

Ministrstvo za okolje
Karl Erjavec
je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in do leta 1990 deloval v gospodarstvu. Na javno politično sceno je stopil najprej kot član izvršnega sveta Skupščine občine Kranj, kjer je opravljal tudi delo sekretarja za občo upravo in druge pravne zadeve. Med letoma 1995 in 2000 je deloval v uradu varuha človekovih pravic. Bil je vodja kabineta pri varuhu človekovih pravic in direktor strokovne službe. Od leta 2001 do leta 2004 je bil državni sekretar za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje, nato pa je v preteklem mandatu zasedel obrambni resor, ki ga je najbolj zaznamovala afera Patria. Na čelu DeSUS-a je od leta 2005.

Ministrstvo za promet
Patrick Vlačič je profesor za civilno in gospodarsko pravo in predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo na fakulteti za pomorstvo in promet. Predseduje Društvu za pomorsko pravo Slovenije in je namestnik arbitra na sodišču za poravnavo in arbitražo OVSE-ja. Dve leti je kot direktor vodil portoroško letališče in bil krajše obdobje svetovalec ministra za promet. Njegova najnovejša funkcija pa je poslanec v državnem zboru, kamor so ga volivci izvolili z liste SD-ja. Je član predsedstva Socialnih demokratov, predsedniku Borutu Pahorju pa svetuje na področju prometa in pomorstva.

Ministrstvo za šolstvo in šport
Igor Lukšič
na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani predava politologijo. Med letoma 2001 in 2003 je bil dekan FDV-ja, zdaj pa je predstojnik Oddelka za politologijo. Od leta 1995 je urednik družboslovne revije Teorija in praksa. Kot profesor je predaval tudi na fakultetah v Kaliforniji, Michiganu, Seattlu in Genovi. V stranki SD opravlja funkcijo podpredsednika, na nedavnih volitvah pa je bil izvoljen za poslanca Socialnih demokratov v državni zbor.

Ministrstvo za zdravje
Borut Miklavčič
je predsednik Rdečega križa Slovenije. Funkcijo je prevzel lani. V zdravstvo je Miklavčič prvič vstopil kot pomočnik generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra, pozneje pa je postal predsednik republiškega komiteja za zdravstvo in socialno varstvo. Pred vodenjem Rdečega križa je od leta 2003 vodil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Miklavčič je po izobrazbi politolog, pred prihodom na ZZZS pa je bil šest let direktor Savskih elektrarn.

Ministrstvo za javno upravo
Irma Pavlinič Krebs je diplomirana pravnica, ki se je najprej zaposlila na sodišču, delovne izkušnje pa si je že pred prehodom v novo tisočletje pridobivala tudi v gospodarstvu in državni upravi. Leta 1995 jo je vlada imenovala za načelnico upravne enote, leta 2000 pa je bila v okviru liste LDS-a izvoljena za poslanko v DZ-ju. V mandatu 2000-2004 je bila ob tem še podpredsednica parlamenta, članica več parlamentarnih odborov in ustavne komisije. Po letu 2004 je na Koroškem, od koder prihaja, znana predvsem kot odvetnica.

Ministrstvo za visoko šolstvo
Diplomirani filozof Gregor Golobič je predsednik stranke Zares od njene ustanovitve. Svojo politično pot je Golobič začel konec osemdesetih let, ko se je zaposlil v ZSMS-ju, leta 1990 je bil izvoljen za delegata osamosvojitvene skupščine, nato pa bil eden izmed ustanoviteljev Liberalne demokracije Slovenije. Med letoma 1992 in 2001 je bil generalni sekretar stranke, leto pozneje pa je za leto dni postal predsednik sveta stranke, nato pa je prešel na gospodarsko področje. Štiri leta je bil poslovni direktor družbe Ultra. Iz LDS-a je izstopil decembra 2006, predsednik stranke Zares pa je od oktobra 2007.

Ministrstvo za lokalno samoupravo
Zlata Ploštajner
je po študiju politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, opravila magisterij znanosti iz urbanih študij na Cleveland State University. Od leta 1988 do 2004 je bila zaposlena na Urbanističnem inštitutu Slovenije, kjer je delala kot raziskovalka in vodja projektov, hkrati pa je bila asistentka na Fakulteti za družbene vede, kjer je predavala o sodobnih upravnih sistemih in upravljanju s človeškimi viri v javni upravi. Leta 2004 je postala direktorica Razvojne agencije Kozjansko. Julija 2008 se je zaposlila na Službi vlade za regionalno politiko in lokalno samoupravo v Ljubljani. Je aktivna članica upravnega odbora Društva za razvoj slovenskega podeželja in predstavnica Slovenije v Odboru za program Leader v Bruslju.

Ministrstvo za razvoj
Mitja Gaspari
se je po diplomi na Ekonomski fakulteti v Ljubljani zaposlil v Narodni banki Slovenije kot direktor analitsko-raziskovalnega centra. Leta 1987 je postal namestnik guvernerja Narodne banke Slovenije, leto pozneje pa namestnik guvernerja Narodne banke Jugoslavije. Leta 1992 je postal finančni minister v vladi Janeza Drnovška. Poslovil se je, ko je leta 2000 odneslo celotno LDS-ovo vlado. Gaspari je leta 2001, na predlog takratnega predsednika države Milana Kučana, postal guverner Banke Slovenije. Država je v času njegovega vodenja BS-ja med drugim izpolnila pogoje za uvedbo evra in ga leta 2007 uspešno prevzela. Leta 2007 je kandidiral za predsednika države.

Ministrstvo za Slovence po svetu
Boštjan Žekš je bil rojen leta 1940 v Ljubljani. Z doktoratom fizikalnih znanosti je bil tekom kariere redni profesor za biofiziko na medicinski fakulteti, redni profesor za fiziko na fakulteti za matematiko in fiziko in predstojnik Politehnike Nova Gorica. Leta 1987 je postal izredni in leta 1991 redni član SAZU-ja, kjer je bil več let tajnik razreda za matematične, fizikalne, kemijske in tehniške vede, zatem pa tudi predsednik SAZU-ja.

C. R.

Pahor predstavil ekipo