Odsotnosti med poslanci sicer niso nič nenavadnega. Foto: MMC RTV SLO
Odsotnosti med poslanci sicer niso nič nenavadnega. Foto: MMC RTV SLO

Sodba je zdaj pravnomočna. Prijatelj bo moral za štiri leta za zapahe, a že ves čas pripora, ko ga na seje ni bilo, je parlament deloval z 89 poslanci, saj zakonodaja na take izjeme ni pripravljena. Dokler sodba ni pravnomočna, mu namreč mandat ne more prenehati, je za TV Slovenija v prispevku Tanje Gobec pojasnil poslanec SD-ja Bojan Kontič.

Vinko Gorenak, SDS, je zato prepričan, da so ustavno vprašljive vse sodbe poslancev v času Prijateljeve odsotnosti, ki so bile sprejete le z enim glasom za ali proti. Po njegovem mnenju je rešitev v spremembi zakona o poslancih, o čemer pa koalicija doslej ni razmišljala.

Cerar: Tu je tudi možnost odstopa
Pravni strokovnjak Miro Cerar pa pravi, da je na mestu razmislek, ali bi bilo to mogoče urediti z zakonom, a osebno se nagiba k temu, da je to ustavna materija. Kot še pojasnjuje, odsotnosti sicer niso nič nenavadnega, saj zaradi bolezni ali obiskov v tujini pogosto manjka več poslancev, a tako dolga odsotnost vendarle kliče po rešitvah.

Cerar dodaja, da je tu vedno tudi možnost odstopa, seveda pa običajno tisti, ki je v postopku, verjame v svojo nedolžnost in se to ne zgodi. Tudi v SNS-u na vprašanje, kako da poslanca niso podali k odstopu in stranki omogočili pet glasov, odgovarjajo, da to ni v njihovi domeni, zato čakajo, da bodo stekli ustrezni postopki.