Tiskovni predstavnik vlade je zaradi spornega navodila odstopil. Foto: RTV Slo
Tiskovni predstavnik vlade je zaradi spornega navodila odstopil. Foto: RTV Slo
Premier Janez Janša
Janša je Mladino označil za nestrpno do drugače mislečih. Foto: RTV Slo
Gregor Repovž
Po mnenju Repovža je bil Pavlinov odstop edina logična poteza. Foto: RTV Slo
Ponedeljkova izdaja Mladine
Tednik Mladina je objavil Pavlinovo navodilo. Foto: RTV Slo

Pavlin je zatrdil, da je elektronsko sporočilo tiskovnim predstavnikom vlade, v katerem jim je priporočil, naj ne komunicirajo s tednikom Mladina, napisal sam, zato prevzema odgovornost.

Pojasnil je, da je bilo njegovo delo vedno usmerjeno k transparentnosti in odprtosti javnega sektorja ter celovitemu in nepristranskemu obveščanju javnosti, njegovo navodilo pa meče dvom na ta prizadevanja. Pavlin bo svoje delo opravljal do imenovanja naslednika, ki ga bo predlagal premier.

31-letni Jernej Pavlin je funkcijo vladnega tiskovnega predstavnika nastopil decembra lani in nasledil Gregorja Krajca, ki je bil na tem položaju v vladi Antona Ropa. Pavlin je predsednik podmladka NSi-ja, bil je tudi predstavnik za odnose z javnostmi te stranke, junija lani pa je bil kandidat NSi-ja za volitve v Evropski parlament.

Za Janšo odstop nepomemben
Predsednik vlade Janez Janša, ki se danes sicer mudi v Luksemburgu, je za dopisnico RTV Slovenija iz Bruslja ob njeni prošnji za komentar Pavlinove poteze dejal, da ne gre mešati naslednje evropske finančne perspektive, ki je res usodnega pomena za prihodnji razvoj Slovenije, z neko reklamo za revijo z nizko naklado, ki izstopa po svoji nestrpnosti do drugače mislečih.

Zakon o medijih ni bil kršen
Aleksander Vidmar, glavni inšpektor z Inšpektorata RS-a za kulturo in medije, je sporočil, da inšpekcijski postopek ne bo uveden, saj v obravnavanem primeru Zakon o medijih ni bil kršen. Glede odstopa Jerneja Pavlina pa je Vidmar sporočil, da ni pristojen za podajanje komentarjev.

Repovž: Edina možna poteza
Gregor Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije, pa je za MMC glede Pavlinovega odstopa dejal, da gre za pravilno in edino možno potezo.

Bajuk: Vsak lahko naredi napako
Predsednik NSi-ja in finančni minister Andrej Bajuka meni, da vsak človek lahko naredi napako, pozitivno pa je, če jo zna tudi priznati in prevzeti odgovornost. Pavlinov prevzem odgovornosti je izraz trdne moralne drže in zavzetosti za neko načelno stališče, je še dejal Bajuk.

LDS: Navodilo ostaja
V LDS-u pa so prepričani, da bodo Pavlinova napotila na neformalni ravni delovala še naprej in da bo selektivno informiranje postalo ustaljena praksa vlade Janeza Janše.


Kakšno pa je vaše mnenje? Izrazite ga na forumu.

Milosavljevič: Odstop je del politične kulture


Marko Milosavljevič s Fakultete za družbene vede je povedal, da je v državah z demokratično tradicijo odstop zaradi očitnih napak nekaj povsem običajnega. Navodilo Jerneja Pavlina je Milosavljevič označil kot nedopustno tako s pravnega kot z moralnega vidika, saj se medijem informacij razen v zakonsko določenih primerih ne sme odrekati.

Na vprašanje, ali ga je odstop Pavlina presenetil, pa je Milosavljevič pojasnil, da ga je presenetil samo v smislu, da takih potez v Sloveniji nismo vajeni, sicer pa gre po njegovem mnenju za del normalne politične kulture. Dodal je še, da je v razvitih demokratičnih državah odstop v takšnih primerih povsem normalno pričakovati in da so bili tudi že v preteklih 15 letih primeri, ko bi morali odstopiti tudi ministri, pa se to ni zgodilo.

Sever: Odstop je samo manever
Jani Sever, odgovorni urednik Mladine, je povedal, da razumejo Pavlinov odstop kot zmago javnosti ob nesprejemljivem ravnanju predstavnika vlade, vendar pa iskreno dvomijo, da je Pavlin svoj ukaz o nekomuniciranju z Mladino napisal samoiniciativno. Zato gre, po njihovem mnenju, pri Pavlinovem odstopu samo za manever, s katerim naj bi odstop grešnega kozla pomiril javnost.