Tako policija kot psihologi se strinjajo, da je obveščen otrok varnejši, zato staršem svetujejo, da se z otroki in mladostniki pogovarjajo o nevarnostih, ki nanje prežijo na medmrežju. Foto: epa
Tako policija kot psihologi se strinjajo, da je obveščen otrok varnejši, zato staršem svetujejo, da se z otroki in mladostniki pogovarjajo o nevarnostih, ki nanje prežijo na medmrežju. Foto: epa
Na spletnih straneh safe.si, se lahko otroci in mladostniki poučijo o varni uporabi interneta. Foto: RTV SLO
Pogovor z Ludvikom Horvatom

Posamezne primere poskusov navezave neprimernih stikov z otroki in mladoletniki po medmrežju je zaznala tudi slovenska policija, je za MMC povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi. Povedal je, da v Sloveniji še ni bilo raziskave, po kateri bi lahko sklepali o stopnji ogroženosti, da pa so na tem področju zelo dejavne nevladne skupine, s katerimi policija dobro sodeluje.

Na policiji so za MMC še povedali, da je obveščen otrok varnejši. Svetujejo, da starši, vzgojitelji in učitelji otroke seznanijo s pravili varne uporabe medmrežja in jih opozorijo na nevarnosti.

Starši naj uporabo spleta nadzorujejo
Policija priporoča, da naj odgovorni tako doma kot v šoli uporabo interneta nadzirajo, saj imajo tako možnost, da se pravočasno odzovejo na neprimerne pogovore, informacije in nagovarjanje. Svetujejo tudi uporabo računalniških programov, ki omejujejo sprejem neprimernih vsebin.

Horvat: Družina mora biti varno okolje
Razvojni psiholog in profesor na Filozofski fakulteti Ludvik Horvat je je za MMC povedal, da je treba poleg nadzora nad uporabo spleta urediti tudi razmere v družinah. Prepričan je, da se kljub pregovorno nizki nataliteti v Sloveniji še vedno rodi preveč nezaželenih otrok, ki živijo v neurejenih družinah. "Z otroki se je treba predvsem veliko pogovarjati in jih tako naučiti, kako se lahko zavarujejo," je povedal Horvat.

Na pedofile, ki prežijo na medmrežju, se prej odzovejo otroci, ki jih Horvat imenuje "ranljivi" in ki pogosto živijo v družinah zelo zaposlenih staršev, ki zanje nimajo dovolj časa ali pa so otroci mater samohranilk. To so otroci, ki so v stiski, v realnem življenju nimajo t.i. identifikacijske figure, zato jo poiščejo na medmrežju. Horvat je še povedal, da so ti otroci in mladostniki na zunaj pogosto zaprti vase in se zato lažje odprejo v anonimnosti medmrežnih komunikacij.

Psihološki profil je le pomagalo
Horvat je še povedal, da so strokovnjaki sicer izdelali psihološki profil pedofila, vendar pa gre le za približek, zato je uporaben le kot pomoč kriminalistom in policiji. Opozoril je tudi na težave psihološke stroke, saj v procesih proti pedofilom psihologi nastopajo kot priče tako obrambe kot tožilstva, zato pogosto prihaja do popolnoma nasprotnih mnenj.

Aleksandra K. Kovač

Pogovor z Ludvikom Horvatom