DZ 13. 7. 2020. Foto: DZ/Matija Sušnak
DZ 13. 7. 2020. Foto: DZ/Matija Sušnak

Predlog zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, ki ga je vlada potrdila 23. septembra, zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture.

Med ključnimi ukrepi je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo na domu za vse panoge do konca leta z možnostjo podaljšanja do sredine 2021 z vladnim sklepom, če bo treba. Je pa pri tem vlada predvidela zaostritev vstopnega pogoja, ki bi bil tako po novem vsaj 30-odstotni upad prometa glede na 2019.

Zakonski predlog podaljšuje tudi ureditev nadomestil zaposlenim za čas odobrene karantene iz četrtega protikoronskega zakona, z začetkom veljavnosti 1. septembra pa uvaja možnost nadomestila za starše otrok do vključno petega razreda osnovne šole, ki morajo v karanteno.

Predvideno je tudi povračilo samozaposlenim za čas karantene v vrednosti 250 evrov.

Sorodna novica Ali bodo policisti in redarji opravljali tudi dela in naloge zdravstvenih inšpektorjev?

Predlog za samozaposlene s 1. oktobrom spet uvaja tudi možnost začasne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za delno povračilo izgubljenega dohodka. Gre za 1100 evrov, od tega je 700 evrov nadomestilo izgube prihodka in 400 evrov za plačilo prispevkov.

Vstopni pogoj je prav tako 30-odstotni upad prometa glede na 2019.
Med ključnimi ukrepi je tudi rešitev za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, in to tako, da se odpre možnost financiranja iz zdravstvene blagajne vsem izvajalcem, ki imajo registrirano zdravstveno dejavnost, tudi zasebnikom.

Potrjevanje novega kmetijskega ministra

Na četrtkovi izredni seji bodo poleg tega potrjevali novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška, ki je postal ministrski kandidat po odstopu Aleksandre Pivec. Ta je v ponedeljek odstopila med sejo DZ-ja, na kateri so poslanci obravnavali predlog premierja Janeza Janše za njeno razrešitev.

S predlogom je Janša sledil pozivu stranke DeSUS. Nekdanja predsednica te stranke Pivčeva je namreč po medijskih objavah o prepletanju službenih in zasebnih obveznosti med obiski v Izoli in na Krasu izgubila podporo poslancev in sveta stranke. Podgoršek, doslej državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, se bo pristojnemu matičnemu odboru DZ-ja predstavil v ponedeljek.

Sicer se je kolegij predsednika DZ-ja na današnji seji tudi dogovoril o pripravi sklica rednega plenarnega zasedanja, ki bo 19. oktobra. Prav tako je določil terminski program dela DZ-ja za november in okvirni terminski program njegovega dela za december.