Nataša Pirc Musar je obiskala Mongolijo. Foto: Urad predsednika Mongolije
Nataša Pirc Musar je obiskala Mongolijo. Foto: Urad predsednika Mongolije

Slovenijo in Mongolijo povezuje zavezanost demokraciji, pravni državi in spoštovanju človekovih pravic, je po današnjem srečanju z mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom v Ulan Batorju povedala predsednica republike Nataša Pirc Musar in dodala, da državi podobne cilje zasledujeta tudi v mednarodnih odnosih in da se spopadata s podobnimi izzivi.

V pogovorih sta se posvetila predvsem sodelovanju na področjih Agende žensk, miru in varnosti, boja proti nekaznovanosti in enakopravnosti spolov, kakor tudi odnosom med EU in Mongolijo ter aktualnim razmeram v svetu s poudarkom na Ukrajini, varnostnim razmeram v severovzhodni Aziji ter razmeram v Srednji Aziji.

Med pogovorom z mongolskim predsednikom. Foto: Urad predsednika Mongolije
Med pogovorom z mongolskim predsednikom. Foto: Urad predsednika Mongolije

Državi se soočata s številnimi podobnimi izzivi, vključno s tveganji, povezanimi s podnebnimi spremembami in varnostnimi izzivi, ki izhajajo iz spremenjenih regionalnih in globalnih geopolitičnih premikov. "Zadnja zima je bila za Mongolijo ena najhujših v zadnjih letih, Slovenijo pa so lani prizadele katastrofalne poplave. Tovrstni izzivi zahtevajo tesnejše sodelovanje in povezovanje med podobno mislečimi, potrebni sta solidarnost in okrepitev diplomatskih prizadevanj," je dejala.

Trajnostno ravnanje z gozdovi

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da lahko Slovenija z Mongolijo deli znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi v okviru projekta, namenjenega prenašanju znanja ženskam na ruralnih območjih.

Predsednica bo namreč v okviru obiska nagovorila udeležence delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu kot del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji.

V znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa bo Pirc Musar v okviru obiska simbolično zasadila rdeči bor. Odprla bo tudi fotografsko razstavo slovenskega fotografa Matjaža Tančiča Varuhi zemlje, ki predstavlja zgodbe žensk s podeželja in njihovo povezanost z okoljem.

Spomnila je, da je Slovenija lani izvedla tudi usposabljanje mongolskih mirovnikov na temo enakosti spolov.

Krepitev vloge žensk v družbi

"Slovenija visoko ceni vodilno vlogo Mongolije na področju enakosti spolov in krepitve vloge žensk in deklet v družbi," je poudarila predsednica in pozdravila mongolsko organizacijo Svetovnega foruma žensk, na katerem bo na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam v četrtek nastopila kot častna gostja.

Pirc Musar je z gostiteljem, predsednikom Mongolije, podpisala izjavo o sodelovanju, s katero sta potrdila namero za poglobljeno sodelovanje med državama na področju gospodarstva, turizma, prometa, raziskav, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk, sodelovanja pri krepitvi zmogljivosti mirovnih sil, promociji vloge žensk v procesih, povezanih s preprečevanjem ali razreševanjem konfliktov, ter boju proti podnebnim spremembam.

Slovensko-mongolski poslovni forum

Pozdravila je tudi v sredo predvideni poslovni forum, rekoč, da je to pomembna priložnost za krepitev trenutno skromnega gospodarskega sodelovanja med državama. Na forumu bodo iskali možnosti za sodelovanje na področju farmacije, pametnega kmetijstva, prehrane, digitalizacije in umetne inteligence. Udeležila pa se ga bo močna gospodarska delegacija iz Slovenije. Podjetja, kot so Krka, Medex, Duol, Adventure Travel, Emr Svet, Impact Hero GMBH, Tajfun Planina, Enetra in drugi, vidijo namreč v Mongoliji možnosti za širitev svoje dejavnosti.

Predsednica Pirc Musar se je srečala tudi s predsednikom parlamenta Dashzegvejem Amarbayasgalanom in predsednikom vlade Luvsannamsrainom Oyun-Erdenom.

To je prvi državniški obisk slovenskega predsednika oz. predsednice v Mongoliji, odkar sta državi februarja 1993 vzpostavili diplomatske odnose. Tridnevni obisk bo Nataša Pirc Musar sklenila v petek.