Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
Sorodna novica Sodelavci javno podprli Ivana Galeta in pozvali k čimprejšnji preiskavi spornih ravnanj

Po ocenah predsednice stranke Aleksandre Pivec sta ministra iz vrst DeSUS-a v času kriznih razmer zaradi epidemije novega koronavirusa dobro opravila svoje delo. Odprla pa so se tudi številna nova vprašanja, ki se jih morajo lotiti. Pivčeva meni, da sledi še pomembnejše obdobje, ko bomo priča številnim posledicam te krize, zato bolj kot kadar koli prej potrebujemo složnost in enotnost.

V stranki DeSUS medtem očitno raste nezadovoljstvo, kot je neuradno za TV Slovenija izvedela Andreja Gregorič, kritike delovanja in potez stranke pa prihajajo iz več lokalnih odborov. Razlogov naj bi bilo več, predvsem pa se ne strinjajo z držo stranke v koaliciji. Problematičen naj bi bil predvsem odmik od zavez, ki jih je DeSUS določil ob sklenitvi koalicijske pogodbe, spomnimo na tisto, ki je bila največkrat omenjena: izogibanje ideološkim temam. Člane je namreč zelo razburila vladna depeša Svetu Evrope glede medijev, predvsem pa blag odziv stranke nanjo. Slišati je, da se v zadnjem času nezadovoljstvo krepi tudi zaradi vladnih kadrovanj. V članstvu bi pričakovali tudi, da se vodstvo o odločitvah in potezah v vladi oziroma koaliciji posvetuje s člani ali pa jih vsaj obvešča, je poročala Gregoričeva.

Pivčeva je komentirala informacije o opozorilih članstva glede komunikacije v stranki in očitkih glede delovanja v koaliciji z besedami, da je to demokratičen proces v stranki in pričakovati je bilo, da bo ob vstopu v desnosredinsko koalicijo nekaj pogledov, ki vidijo težavo v ideološkem razhajanju. Zagotavlja, da v stranki ni nemirov, o kakršnih se govori v nekaterih medijih.

O vladnem poročilu o nabavah

Po srečanju vodstva stranke se je Pivčeva odzvala na vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme, ki najbolj bremeni vlado Marjana Šarca, v kateri pa je tudi sama sodelovala. "Če so bile storjene napake na kateri koli strani, se je treba s tem ukvarjati. A ne javnost, politika in mediji, ampak pristojne institucije, ki morajo nepravilnosti tudi sankcionirati in pozvati k odgovornosti tiste, ki bodo prepoznani kot odgovorni," je dejala.

Minister za zdravstvo Tomaž Gantar je pozdravil pripravo vladnega poročila o nabavi zaščitne opreme za potrebe epidemije, saj je to treba razčistiti. "To ni stvar politike, ker eni verjamejo desni, eni levi politiki in tega ne rešuje niti preiskovalna komisija v okviru DZ. Sta pa za to pristojna policija in računsko sodišče," je poudaril.

Ob vprašanju glede Šarčevega ravnanja, ki ga poročilo bremeni, pa je Gantar spomnil na matematični model nekdanjega rektorja primorske univerze Dragana Marušiča. Ta je jasno povedal, da bi bilo verjetno petkrat manj težav, če bi ukrepe sprejemali en teden prej, in desetkrat več, če bi zamudili za en teden. "Število okuženih je naraščalo eksponentno, situacija je bila resna, odtod tudi seveda takojšne ukrepanje in tudi delni nesporazumi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ki je prvotno ocenjevalo situacijo kot bolj blago," je spomnil Gantar.

Pivčeva o kadrovanju in protestu s kolesi

Pivčeva je komentirala tudi kadrovske menjave vlade, nazadnje v vrhu Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so odmevale v javnosti. Sama sicer ne podpira tega, da vsakokratna oblast menjuje vse kadre, a se je to po njenih besedah vedno dogajalo. "Mogoče je tokrat javnost na to nekoliko bolj burno reagirala, glede na to, da se pripisuje skrajno ideološko vedenje določenim strankam v koaliciji," je ocenila.

Položaj je po njenem prepričanju preobčutljiv, da bi bil poligon za politična obračunavanja. "Posledice smo že vsi občutili, v prihodnje pa jih bomo še bolj. Če ne bomo zmožni doseči dialoga v interesu reševanja situacije, se bojim, da bodo posledice še mnogo hujše, kot smo jim priča," je opozorila.

Sorodna novica Opoldne shodi, zvečer v Ljubljani kolesarilo 3500 protestnikov

O pozivih k protivladnim protestom

S podobnimi besedami se je odzvala na napovedi in pozive iz opozicije k petkovim protivladnim protestom na kolesih. Opozorila je na izjemno slabo gospodarsko napoved in socialno sliko ter dejala, da bomo posledice čutili na dolgi rok, zato je treba sile usmeriti drugam, ne v politični obračun.

Uresničevanje zavez

Vodstvo stranke je sicer razpravljalo o uresničevanju zavez DeSUS-a, ki so vključene v koalicijsko pogodbo. Po mnenju Pivčeve so prav aktualne razmere zaradi epidemije pokazale, kako pereče je področje skrbi za starejše, zato meni, da je zdaj pravi čas za ustanovitev urada za demografska vprašanja. Ustanovili naj bi ga do poletja.

V DeSUS-u poudarjajo še demografski sklad in Pivčeva pričakuje, da bi morali biti glede tega dogovorjeni do jeseni.

V stranki pa napovedujejo tudi pripravo zakonodaje s področja zdravstva. Minister za zdravje in predsednik sveta stranke Gantar je danes povedal, da je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vzporedno z zakonom o dolgotrajni oskrbi prioriteta. Računa, da bodo vsebinske rešitve pripravljene v juniju, kar bodo zatem uskladili še v koaliciji, poskušal pa bo dobiti tudi širšo podporo. Zatem bo šele sledila priprava členov zakonodaje. Po Gantarjevem mnenju bo verjetno tudi tokrat glavna težava uskladitev načina financiranja javnega zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Zdaj se je po njegovih navedbah pridružila še potreba po noveli zakona o nalezljivih boleznih, je povedal Gantar.

Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj je vlada za nabave zaščitne opreme pooblastila zavod za blagovne rezerve. Kot je dejal, s takšnim načinom poslovanja verjetno nima izkušenj nihče, tudi ministrstvo za zdravje zaradi obilo drugih nalog tega ne bi moglo izvajati. Po njegovih navedbah so logično zaključili, da to nabavo prevzamejo tam, kjer hranijo rezerve in tisti, ki se ukvarjajo v večji meri z gospodarstvom in nabavami. Tako predvideva tudi državni načrt za ravnanje v takih primerih, ki pa je tudi po Gantarjevih besedah zastarel.

Nezadovoljstvo med člani DeSUS-a narašča