Foto:
Foto:
Pogajanja med vlado in sindikati se bodo nadaljevala januarja.

Po Virantovih besedah so se sogovorniki na informativnem sestanku v zvezi z uveljavitvijo zakona o sistemu plač v javnem sektorju dogovorili tudi za možnost manjših sprememb in dopolnitev zakona, s čimer bi bile odpravljene nekatere ovire za nadaljevanje projekta. Pri tem pa ne gre za sistemske spremembe, je poudaril Virant.

Vlada se bo po Virantovih besedah zavzemala za nadaljevanje enotnega pristopa, se pravi za nadaljevanje pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor. Orientacijska delovna mesta se bodo v plačne sisteme uvrščala v kolektivni pogodbi in ne v panožnih kolektivnih pogodbah.

Sindikati zadovoljni s cilji vlade
Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Bojan Hribar je po sestanku dejal, da se bodo pogajanja z novo vlado nadaljevala tam, kjer so se končala s prejšnjo. Za sindikate je pomembno, da se je novi kabinet zavezal k spoštovanju dogovora o usklajevanja plač in da bo ohranil socialno partnerstvo.

Pogajanja med vlado in sindikati se bodo nadaljevala 12. januarja, vlada pa bo še pred sredino februarja opredelila do kolektivne pogodbe za javni sektor, ki jo je sindikatom posredovala prejšnja vlada.

Vladi in sindikatom je namreč na pogajanjih o noveli zakona o sistemu plač maja letos uspelo doseči dogovor, da se bo s 1. julijem 2005 osnovna plača v javnem sektorju povišala za 2,5 odstotka.

Sindikati so vztrajali na povišanju plač za 3,13 odstotka, a so se dogovorili, da bodo preostali znesek namenili za odpravo nesorazmerij med plačami znotraj sektorja. Nesorazmerja naj bi odpravili do leta 2009.