Na republiškem zavodu za zaposlovanje kot pomembno novost zakona izpostavljajo tudi določbe, po katerih se oseba lahko prijavi pri katerem koli uradu v Sloveniji, ki ga sama izbere. Foto: MMC RTV SLO
Na republiškem zavodu za zaposlovanje kot pomembno novost zakona izpostavljajo tudi določbe, po katerih se oseba lahko prijavi pri katerem koli uradu v Sloveniji, ki ga sama izbere. Foto: MMC RTV SLO

Po zakonu, ki je nadomestil zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, je do nadomestila za brezposelnost upravičen posameznik, ki je bil v delovnem razmerju vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih.
Nadomestila omejena na od 350 do 1.050 evrov
Nadomestilo za prve tri mesece znaša 80 odstotkov osnove, ki je povprečna plača posameznika v zadnjih osmih mesecih. Najnižji znesek denarnega nadomestila ne sme biti nižji od 350 evrov, najvišji pa ne višji od 1.050 evrov.

Starejši od 55 let z več kot 25 leti delovne dobe lahko nadomestilo prejemajo 25 mesecev. Druga obdobja prejemanja nadomestila ostajajo enaka kot doslej, in sicer tri mesece za zavarovalno dobo do pet let, šest mesecev za zavarovalno dobo do 15 let, devet mesecev za zavarovalno dobo do 25 let, 12 mesecev za zavarovalno dobo nad 25 let ter 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let.

Brezposelni, ki bodo mesečno ustvarili do 200 evrov neto dohodka iz dela na podlagi katerega koli pogodbenega razmerja, bodo ohranili pravico do denarnega nadomestila. Če bo ta dohodek presegal 200 evrov, se bo denarno nadomestilo znižalo za polovico tega dohodka iz dela, razen za brezposelnega, ki preživlja mladoletne otroke. V tem primeru se bo nadomestilo za vsakega otroka povečalo za deset odstotkov polnega zneska nadomestila, ki bi mu pripadalo, če ne bi ustvaril dohodka iz dela, vendar največ do polnega zneska nadomestila.

Na zavod se lahko prijavijo tudi iskalci zaposlitve, ki ne spadajo med brezposelne
Na zavod za zaposlovanje se lahko zaradi informacij o trgu dela in pomoči pri iskanju zaposlitve prijavijo tudi iskalci zaposlitve, ki se ne štejejo za brezposelne osebe, med drugim študenti, ki iščejo delo, osebe v času odpovednega roka, osebe, pri katerih je iz poslovne dokumentacije delodajalca razvidno, da bodo ostale brez dela, in zaposleni za določen čas, ki jim bo pogodba prenehala veljati najpozneje čez tri mesece. Zavod bo tem osebam nudil enake storitve kot brezposelnim.

Na republiškem zavodu za zaposlovanje kot pomembno novost zakona izpostavljajo tudi določbe, po katerih se oseba lahko prijavi pri katerem koli uradu v Sloveniji, ki ga sama izbere. Prijava po novem tako ne bo več vezana na kraj stalnega bivanja ali kraj zadnje zaposlitve, mogoča pa bo na več načinov: elektronsko, osebno ali po pošti.

Posebej še izpostavljajo prednosti elektronske prijave, saj je postopek zelo enostaven, iskalci zaposlitve se z njo izognejo čakanju, vlogo pa lahko oddajo tudi zunaj uradnih ur zavoda. Danes sicer elektronska prijava zaradi povezovanja sistemov ni na voljo, vse druge storitve za fizične osebe pa so nemoteno na voljo tudi med prazničnimi dnevi.

Zakon uvaja možnost dodeljevanja koncesij zasebnim družbam
Zakon poleg tega ne predvideva več triurne dnevne obvezne navzočnosti oz. dosegljivosti brezposelne osebe na domu. Po novem se bodo s svetovalcem dogovorili o načinu dosegljivosti za zaposlitev in za vključevanje v ukrepe na trgu dela.

Po novem lahko zavod brezposelnim ponudi primerno zaposlitev po treh mesecih od prijave v evidenco, če ni na voljo brezposelnih oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. To pomeni, da jim bodo ponudili zaposlitev, ki ustreza vrsti izobrazbe in največ eno raven nižji izobrazbi, kot jo ima ta oseba.

Novi zakon uvaja tudi možnost dodeljevanja koncesij zasebnim družbam, in sicer za opravljanje storitev vseživljenjske karierne orientacije in posredovanja zaposlitve.