Na srečanju na Brionih sta se predsednika obeh držav zavzela tudi za spravno srečanje z Italijo. Foto: RTV SLO
Na srečanju na Brionih sta se predsednika obeh držav zavzela tudi za spravno srečanje z Italijo. Foto: RTV SLO
Mejni prehod
Vprašanje meje med državama bi utegnili reševati strokovnjaki za meje. Foto: RTV SLO

Na sobotnem neformalnem srečanju na Brionih, ki se ga je udeležil tudi predsednik Črne gore Filip Vujanović, sta se predsednika obeh držav namreč pogovarjala tudi o vprašanju slovensko-hrvaške meje.

Mesić je dejal, da obstaja pobuda za čim hitrejšo sporazumno rešitev odprtih vprašanj, pri čemer ni razkril drugih podrobnosti. "Če nam ne uspe, je najboljše, da gremo pred mednarodno pravosodno telo, katerega odločitev bi morali spoštovati obe strani," je dejal.

Mesić je nadaljeval, da odprtih vprašanj ni dobro pometati pod preprogo in prelagati, kot je to v primeru dolga varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

Varčevalci ne smejo biti odvisni od tega, kaj se bo zgodilo s premoženjem in dediščino nekdanje Jugoslavije, je dodal. "Če rešimo to odprto vprašanje, bomo rešili tudi vprašanje vstopa slovenskih finančnih institucij na hrvaško tržišče," je še dejal Mesić.

Mesić in Drnovšek za tristransko spravo
Sicer pa sta Janez Drnovšek in Stipe Mesić na srečanju vladi obeh držav pozvala k okrepljenim prizadevanjem za rešitev spornih vprašanj. Dejala sta tudi, da sta pripravljenja na spravno srečanje z italijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom. Kot sta poudarila, je zdaj na potezi Rim.