Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu sta odstopila vodja in namestnik. Foto: RTV Slo
Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu sta odstopila vodja in namestnik. Foto: RTV Slo
Minister za pravosodje Lovro Šturm
Pravosodni minister je za odgovorno v aferi Železnik označil nekdanjo vodjo ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Slavico Sketelj. Foto: RTV Slo

Pravosodni minister Lovro Šturm je oba odstopa ocenil kot pravilni potezi in odraz njune samokritičnosti. Šturm je ponovno zavrnil očitke, da je bil na Sketljevo izvršen politični pritisk.

Šturm je predstavil tudi sklepe posebne skupine, ki je pregledala delo nekdanjega državnega tožilca Mirana Železnika.

Skletljeva je odgovorna
Kot je znano, so v njegovih predalih in omarah našli 377 zadev, ki jih ni obravnaval. Preiskovalna skupina je ugotovila, da je tožilčeva neaktivnost povzročila zastaranje 38 zadev, kot odgovorno za njegovo slabo delo pa je Šturm označil Sketljevo. Ta po Šturmovih besedah v času svojega vodenja ni vedela za Železnikovo ravnanje ali pa je vedela in ni ustrezno ukrepala.

Poleg že omenjenih 38 zastaranih zadev Železnik pri 25 zadevah ni odredil vpisa ovadbe v ustrezen vpisnik, zato tožilstvo sploh ni imelo evidence, da so te zadeve kdaj prispele. V dodatnih 34 zadevah pa je Železnik odredil nepravilen vpis, zato te zadeve sploh niso bile obravnavane.

Benulič: Odstop zaradi sistemskih pomanjkljivosti
Okrožni državni tožilec in namestnik vodje okrožnega državnega tožilstva Matija Benulič obžaluje, da je minister njegov odstop napačno razumel kot samokritiko, saj svoje delo na okrožnem državnem tožilstvu v zadnjem letu ocenjuje kot uspešno.

Razlog za njegov odstop je dejstvo, da ne želi odgovarjati za posledice sistemskih pomanjkljivosti v poslovanju okrožnega državnega tožilstva, je poudaril.