Županska kandidata na preteklih lokalnih volitvah sta vložila pobudo za presojo ustavnosti volilne zakonodaje. Foto: RTV SLO
Županska kandidata na preteklih lokalnih volitvah sta vložila pobudo za presojo ustavnosti volilne zakonodaje. Foto: RTV SLO

Člani odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje so soglasno podprli mnenje zakonodajno-pravne službe DZ-ja, da zakon o volitvah v državni zbor ne krši ustave. Zakon naj bi dovolj jasno navajal, da se dan glasovanja po pošti ugotavlja po poštnem žigu, kar je potrdilo upravno sodišče.

Pečanova je zatrjevala, da zakon določa le, da se glasovanje po pošti opravi pred dnevom glasovanja, ne določa pa načina, s katerim se ugotavlja dan glasovanja po pošti.

Kandidat za škofjeloškega župana Dušan Krajnik je 25. členu zakona o volitvah v državni zbor očital kršenje načela enakosti, ker ne prepoveduje sorodstvenih vezi med kandidati za župana in člani volilnih odborov. Zakonodajno-pravna služba meni, da zakon na ustavno skladen način zagotavlja zakonitost dela in onemogoča morebitno nepristranskost posameznih članov volilnih organov, zlasti volilnih odborov.

Odbor o razdelitvi sredstev strankam
Odborniki so pripravili tudi predlog za razdelitev sredstev političnim strankam. Te bodo v letošnjem letu iz državne blagajne skupno prejele 2,7 milijona evrov, razdelile pa si jih bodo glede na izide državnozborskih volitev leta 2004.